The Sun felt for sjåvinistisk Meghan-kommentar

TV-kjendis Jeremy Clarkson og tabloidavisen The Sun brøt god presseskikk i en kommentar om hertuginne Meghan i desember, fastslår det britiske medietilsynet.

The Sun er felt for en svært krass tekst om hertuginne Meghan. Saken, som er skrevet av Jeremy Clarkson, ble publisert i desember i fjor, men senere trukket. Både Clarkson og avisen har beklaget. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
The Sun er felt for en svært krass tekst om hertuginne Meghan. Saken, som er skrevet av Jeremy Clarkson, ble publisert i desember i fjor, men senere trukket. Både Clarkson og avisen har beklaget. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer
Publisert

Avisen har senere trukket kommentarartikkelen der Clarkson skriver at han håper prins Harrys kone en dag blir tvunget til å gå naken gjennom gatene.

Tilsynet IPSO mener teksten var sexistisk og inneholder en nedsettende og fordomsfull referanse til Meghans kjønn og sier dette er i strid med god presseskikk.

Teksten ble møtt med fordømmelse fra en rekke hold, inkludert politikere, lesere og Clarksons arbeidsgiver. Selv datteren hans reagerte på at den kjente biljournalisten og programlederen skrev at han hatet hertuginnen «på cellenivå».

Ifølge IPSO har de aldri fått så mange klager på en sak. Over 25.000 lesere klaget inn artikkelen, opplyser de. Både Clarkson og avisen ba om unnskyldning, men IPSO satte i gang en gransking basert på klager fra to organisasjoner som fremmer kvinners rettigheter.

The Sun blir nå pålagt å trykke IPSOS konklusjon og oppsummering av saken – på samme plass oms Clarksons spalte vanligvis står. Det må også henvises til fellelse på forsiden og på tabloidavisens nettutgave.

Klagerne fikk ikke medhold i at artikkelen var uriktig eller trakasserende overfor hertuginne Meghan, eller at den diskriminerte henne basert på etnisitet.

Hertugparet har blitt utsatt for en rekke angrep og harselas i britisk tabloidpresse, særlig etter at de trakk seg som aktive medlemmer av kongefamilien og flyttet til USA.

(©NTB)

Mer om