Thailandsk elefant hentes hjem etter påstander om mishandling og tvangsarbeid

Etter påstander om mishandling og tvangsarbeid og en diplomatisk floke henter Thailand hjem en elefant som ble gitt i gave til Sri Lanka for over 20 år siden.

Etter påstander om dårlig behandling og et midlertidig opphold i dyrehagen i Colombo, tok elefanten Muthu Raja – også kjent som Sak Surin i hjemlandet Thailand – fatt på en dyr hjemreise til landet som en gang ga elefanten i gave til Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB
Etter påstander om dårlig behandling og et midlertidig opphold i dyrehagen i Colombo, tok elefanten Muthu Raja – også kjent som Sak Surin i hjemlandet Thailand – fatt på en dyr hjemreise til landet som en gang ga elefanten i gave til Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Den 29 år gamle elefanten Muthu Raja ble sendt til den sørasiatiske øya i 2001, men i fjor kom kravet om å returnere den. Det skjedde etter påstander om at elefanten var utsatt for tortur og omsorgssvikt i buddhisttempelet der den bodde.

Dyrevernsgrupper sier Muthu Raja – kjent som Sak Surin i hjemlandet – også ble tvunget til å jobbe med tømmerhoggere, og at sår den fikk, ikke ble stelt.

Sjefveterinæren i en dyrehage i Colombo sier elefanten var dekket av sår og byller da den ble reddet og fikk et midlertidig hjem i den srilankiske hovedstaden.

Derfra gikk turen i et spesialbygget bur ut til flyplassen, der et transportfly ventet på den 4 tonn tunge passasjeren søndag. Thailandske myndigheter sier hjemreisen har en prislapp på rundt 7,5 millioner kroner.

En nasjonalistgruppe på Sri Lanka demonstrerte utenfor Thailands ambassade og ba om å få beholde elefanten, som er et høyt aktet dyr på øya.

– Vi visste ikke at det sto så dårlig til med elefanten. Vi kan pleie den tilbake til god helse i løpet av et halvt år. Dersom vi ikke klarer det, kan de få dyret tilbake, sier gruppens leder, Dan Priyasad.

Thailand har avsluttet praksisen med å sende elefanter til andre land, og landets ambassader og konsulater sjekker at det står bra til med de elefantene som allerede befinner seg i utlandet.

(©NTB)

Mer om