Kommentar: Flyktningkrisen

Test deg selv - hvem er du?

Dilemma: La kvinner og barn drukne i Middelhavet, eller la hele Afrika komme til Norge og snylte på velferden og voldta våre døtre?

Skal vi redde dem? Bildet er tatt på redningsbårten Alan Kurdi utenfor Libya-kysten 5. juli, 2019. Foto: NTB scanpix
Skal vi redde dem? Bildet er tatt på redningsbårten Alan Kurdi utenfor Libya-kysten 5. juli, 2019. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Test deg selv, hvem er du?

Er du en sånn som koser deg med bilder av druknede mørkhudede barn og en billig taxfreevin på lørdagskvelden? Eller er du en sånn som vil at hele Afrika skal komme til Norge for å snylte på velferden vår og voldta døtrene våre?

Nei, du har bare de to alternativene …

Justisminister Kallmyr er i hardt vær, vil noen si - eller har god vind i seilene, vil andre si - etter å ha uttalt noe i retning av at man burde la barn drukne fordi hvis man redder dem kommer det bare flere. Var ikke akkurat det han sa, men nært nok, og det er selvsagt en oppsiktsvekkende påstand som det er lett å angripe for alle som har et snev av medmenneskelighet i kroppen. Ekstra lett er det for folk som Kristina Quintano, som mer eller mindre har viet livet sitt til å halv- og heldruknede mennesker opp fra havet, samt å dokumentere og formidle det. Hun vet hva hun snakker om, og det hun har å fortelle er fælt, veldig fælt.

Problemet er bare at Kallmyr har rett. Selvfølgelig har han ikke rett i at det er galt å redde folk fra å drukne, eller i at de fattigslige tre frivillige redningsskipene i Middelhavet (som en gang i måneden slipper ut av arresten og redder noen dusin afrikanere) sørger for at flyktningstrømmen nordover opprettholdes og styrkes. Men hvis disse frivillige redningsarbeiderne ble hyllet som helter, hvis de ble båret frem på gullstol i stedet for å få kjepper i hjulene i hver havn, ja da kunne det blitt andre boller. Da kunne de selvsagt reddet mange fler, og de ville blitt mange fler også, for det er nok av folk rikt utstyrt med medmenneskelighet som gjerne skulle vært helter om det ikke var så fordømt vanskelig. 100 redningsskip, det hadde monnet litt. Og hvis de Europeiske statene faktisk tok havretten og menneskerettighetene på ordet, og satte seg som mål å faktisk redde alle som er i havsnød, ja da ville det blitt vei i vellinga. For sannheten er jo at de som setter ut fra Libya er i havsnød fra det øyeblikk de setter føttene sine i båten. I den gummibåten som er bygget akkurat robust nok til at den ikke går opp i sømmene før den kommer i vannet, utstyrt med falske redningsvester stappet fulle av avispapir.

Skal vi virkelig redde alle som er i havsnød i Middelhavet må vi derfor egentlig plukke dem opp på stranden i Libya. Og dermed er vi ved «la hele Afrika komme»-posisjonen.

Så FrP kan trygt innta la-dem-drukne-posisjonen, og vinner stemmer på det, for alle skjønner jo at de er ikke ondskapsfulle på ordentlig, og politikere må jo ta vanskelige beslutninger på vegne av folket. Sannsynligvis er dette akkurat det de trenger for at bompengevelgerne skal innse at det finnes større trusler der ute. SV er de eneste som flagger la-dem-komme-posisjonen, og vinner nok velgere på det, for alle skjønner jo at de selvsagt ikke mener alle kan få komme, og de vil jo uansett ikke få flertall for en slik tilnærming, men noen må jo kjempe for idealene. Statsminister Solberg ville nok ikke brukt noen av de ordene, men har jo flagget tydelig at hun er på ferie uten flyskam, og kan håpe at det har blåst over før hun er hjemme igjen. Venstre og KrF sliter med å få tak i nok grillkrydder til alle kamelene de må svelge og Ap sitter heeelt stille for å unngå at noen skal påpeke at de har samme politikk som regjeringen på dette feltet.

Personlig foretrekker jeg la-dem-komme heller enn la-dem-drukne. Eller jeg gjør som de fleste, velger late-som-ingenting, stemmer på et av de partiene som ikke flagger ekstremposisjonen, tenker at det er jo egentlig ikke mitt problem, og håper det skal gå over.

Kallmyr presiserte for øvrig på sin facebookside at han selvsagt ikke mener vi bør la barn drukne med vilje, og at redningsskipene står fritt til å redde så mange de vil, bare de setter dem av igjen «på afrikansk side.» Bare at FN/UNHCR er krystallklare på at ingen bør settes av i Libya, for der venter fengsel, tortur, overgrep og krig. Men Afrika er jo et stort sted, så det finnes sikkert andre Afrikanske land disse folkene kan dumpes i. De er jo Afrikanere hele gjengen, så det er Afrikas problem, ikke Europas. Ellers er vi tilbake ved «la hele Afrika komme til Europa». Dessuten er det jo migrantenes eget problem. De kan løse det ved å bare ikke legge ut på reisen, men holde seg der de er, og eventuelt vente på å få hjelp der de er. Så hvis vi bare gjør det så vanskelig som overhodet mulig å komme seg til Europa så vil de skjønne at det beste er å holde seg der de er. Vi håper det går over.

Og de virkelige slemmingene er jo alle enige om, det er menneskesmuglerne. Disse folkene krever store pengesummer fra alle som vil forflytte seg, de sørger for at de underveis blir utsatt for en passelig mengde tortur og overgrep, og så utstyrer de folk med falske redningsvester og falleferdige båter. Det er jo deres skyld at folk drukner, og de hardeste beskyldningene mot de frivillige redningsarbeiderne går ut på at disse løper menneskesmuglernes ærend, med eller uten overlegg. Men hvorfor bruker folk menneskesmuglerne i det hele tatt? Hvorfor gir de dem alt de har av oppsparte eller lånte penger, penger som med all sannsynlighet ender opp med å finansiere annen type kriminell virksomhet eller terror eller krig? De samme pengene kunne kjøpt flybilletter tur og retur flere ganger, men det får de selvsagt ikke lov til. Å la folk fly ville slått beina under hele markedet for menneskesmugling, men det er antakelig heller ingen magisk løsningsformel. Selv om de har penger til returbilletten etter at asylsøknaden er avvist så er det nok god grunn til å anta at ganske mange ville anstrenge seg hardt for å bli værende allikevel.

Å leve som papirløs på gata i Europa kan godt være mer attraktivt enn det de reiste fra. Dessuten er det vel ganske mange som ville hatt tilstrekkelig grunnlag for å faktisk få innvilget asyl. Så da er vi kanskje tilbake til at hele Afrika ville kommet. Kanskje er det ikke så ille å finansiere menneskesmugling allikevel. Vi kan gi asyl, men bare hvis folk kommer seg hit selv. Hvis vi gjør det så vanskelig vi klarer så vil flest mulig holde seg der de er, og så håper vi at det går over.

Men det går neppe over. Folk kommer til å fortsette å reise, og sannsynligvis stadig flere, fordi:

- Befolkningsveksten er fortsatt sterk (om enn avtakende) i store deler av Afrika, så de blir flere og flere mennesker på den samme plassen. Folketallet skal dobles fra 1 til 2 milliarder de neste 20-30 årene.

- De grunnleggende ressursene mat og vann er allerede hardt presset, om med klimaendringer og mer ekstremvær blir det enda verre.

- Mange av landene i Afrika har stadig ikke klart å etablere stabile regimer som kan sørge trygghet og rettferdighet til innbyggerne. De lever allerede med mye vold og konflikt, og det vil bli mer.

- Forskjellene i levestandard og livskvalitet målt opp mot Europa er så enorme, og de vil fortsette å øke, at den potensielle gevinsten ved å reise er så stor at den overskygger enhver risiko.

Aftenpostens kommentator Therese Sollien mener det er synd at debatten handler om hva Kallmyr har sagt eller ikke sagt, hun mener den burde handle om hvilken rolle de private redningsskipene reelt sett spiller. Dagbladets lederartikkel legger vekt på at Norges justisminister bør bidra til en felles europeisk løsning for båtflyktningene, ikke trenere den. Begge skal ha ros for å forsøke å løfte debatten opp fra for-eller-mot-drukning-nivået, men de mangler fortsatt det store bildet. Båtturene over Middelhavet og disses drukningsfare er ikke problemet, de er bare et symptom. Et symptom på at hele systemet, hele vår tilnærming til flukt og migrasjon, er råttent. Når det plutselig virker fornuftig å kriminalisere livredning, og når vi på fullt alvor må diskutere om det å redde folk fra drukning kan gjøre at flere legger sine liv og sparepenger i hendene på kriminelle nettverk, så er noe riv ruskende galt.

Debatten burde handle om hvordan verdenssamfunnet og Norge forholder seg til migrasjon i et 10-30-50 års perspektiv. Om hva vi kan gjøre for at flere skal få lyst til å bli hvor de er, annet enn å øke sannsynligheten for at de dør hvis de reiser. Jeg har ikke løsningene, og om jeg hadde så er jeg ikke i noen posisjon til å gjøre noe særlig med det. Men jeg tror at løsningene ikke bør innebære drukning som allmennpreventivt tiltak, og heller ikke finansiering av kriminelle nettverk gjennom at vi belønner de som reiser på den måten. Og jeg ønsker meg ansvarlige voksne i både styrende og meningsbærende organer som kan diskutere dette grundig, med innestemme.

Men mest sannsynlig vil man fortsette å rope om hvem som er for at barn drukner og hvem som er for å støtte menneskesmuglere. De fleste av oss er nok imot begge deler, og gjør tryggest i å late som ingenting. Så går det nok over etter hvert.