Oslo tingrett har fengslet en terrordømt iraker i fire nye uker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo tingrett har fengslet en terrordømt iraker i fire nye uker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Terrordømt mann (46) varetektsfengslet i fire nye uker

En 46-åring bosatt i Drammen, som er dømt til sju og et halvt års fengsel i Italia som del av mulla Krekars nettverk, er varetektsfengslet i fire nye uker.

Publisert

Mannen ble pågrepet av politiet 12. august og har siden sittet i varetekt i medhold av utleveringsloven paragraf 20. Bakgrunnen for pågripelsen er en etterlysning med sikte på utlevering etter en europeisk arrestordre utstedt av italienske myndigheter.

Mulla Krekar ble i samme sak i Italia dømt til tolv års fengsel, mens en tredje mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel. Italia mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS.

I sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget norsk statsborgerskap, selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

13. august opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at Kunnskapsdepartementet har instruert Utlendingsdirektoratet om å trekke statsborgerskapet tilbake. Mannen er gift og har tre mindreårige barn, som er født i Norge.

Oslo tingrett poengterer at 46-åringen er fratatt sitt norske statsborgerskap, hvilket endrer noen grunnleggende forutsetninger i vurderingen av unndragelsesfaren, men retten kommer likevel til at fortsatt fengsling ikke vil være uforholdsmessig. Fengslingen kan ankes, og mannen tok betenkningstid.

Etter tilbakekallingen har mannen kun irakisk statsborgerskap.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.