Terrorangrepene i Brussel: Dette vet vi så langt

To selvmordsbomber har gått av på Brussel lufthavn Zaventem. Metrosystemet i byen er også rammet av eksplosjoner.

(upublisert) Opprettet 1. Eksplosjoner på flyplass og metrosystemet


  FOTO: NTB Scanpix

  Flere eksplosjoner har rammet Brussel lufthavn Zaventem og metrosystemet i byen. Myndighetene i landet beskriver angrepet som et terrorangrep.

  To selvmordsbomber ble utløst i innsjekkingsområdet på flyplassen i Brussel ved 8-tiden tirsdag, skriver VG. Den første bomben ble utløst ved en skranke hvor reisende betaler for overvekt, opplyser Anthony Deloos i Swissport til nyhetsbyrået AP.

  Like før klokken 09.30 kom det også meldinger om flere eksplosjoner på undergrunnen i Brussel.


  LES OGSÅ: Direkte: Følg hendelsene i Brussel her


 2. Meldt om 43 drepte


  Det er foreløpig uklart nøyaktig hvor mange som er drept.

  Belgias helseminister, Maggie De Block, har uttalt at 11 ble drept og 81 såret i angrepet på flyplassen, skriver Dagbladet. Metroselskapet STIB opplyser at 15 er drept i angrepet på t-banen. Her skal 55 være skadet.

  Ifølge de offisielle tallene skal dermed minst 26 mennesker være drept og 155 skadet.

  Belgiske Nieuwsblad siterer derimot politikilder som sier at 30 personer har mistet livet som følge av eksplosjonene på t-banen, og skriver at det totale antallet drepte dermed har nådd 43, melder VG. Dette tallet er ikke offisielt bekreftet.


 3. Rammet metrostasjon ligger like ved EUs hovedkvarter


  FOTO: Nicolas Maeterlinck / AFP PHOTO / NTB Scanpix

  Ifølge belgiske RTBF har det vært en eksplosjon på T-banestasjonen Maalbeek like ved EUs hovedkvarter i Brussel.

  Minst en eksplosjon skal ha skjedd idet et t-banetog kjørte inn til en plattform på Maalbeek rundt klokken 09.00. Denne stasjonen er blant de mest brukte i byen.


 4. Ropt på arabisk og avfyrt skudd før eksplosjonene


  Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble det ropt på arabisk og avfyrt skudd før eksplosjonene rammet flyplassen, skriver Aftenposten. De første bildene fra Brussel lufthavn Zaventem viste grå røyk som steg opp fra terminalbygget. Mange av rutene er blåst ut og takplatene i avgangshallen har falt ned.


 5. - Hørte et forferdelig smell og det kom mye røyk


  Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Küchler var på Brussel lufthavn Zavantem, og forteller i et videointervju med hjemmeredaksjonen i avisen at de hørte et forferdelig smell som gikk gjennom veggene. Etterpå begynte takplater å trille ned, folk begynte å springe og det kom mye røyk veldig fort.

  På spørsmål om folk opplevde dette som et terrorangrep, svarer Küchler at det ikke finnes et menneske der som trodde det var bygningshavari eller noe annet, skriver Aftenposten.

  - Alle forsvant ut av terminalen eller la seg rett ned på gulvet, forteller hun.


 6. Ingen meldinger om norske skadde


  FOTO: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

  Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er såret eller drept i terrorangrepene i Brussel, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.


  Han understreker at situasjonen er uoversiktlig og uavklart. UD har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene.


 7. Politiet i Oslo bevæpner seg etter terror


  Oslo politidistrikt har iverksatt tiltak og alle patruljer i hovedstaden blir umiddelbart bevæpnet, skriver TV 2. Bevæpningen av politipatruljer i Oslo omfatter også patruljer i Asker og Bærum, skriver Budstikka.


  – Vi har besluttet at samtlige patruljer i Oslo skal være bevæpnet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkeli, til TV 2.

  Han ønsker ikke å utdype de andre tiltakene de gjør.


 8. PST: - Påvirker foreløpig ikke trusselbildet i Norge


  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skriver på Twitter at de foreløpig ikke har opplysninger som tilsier at terrorangrepene påvirker trusselbildet i Norge.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.