- Tenåringer med designerveske er ingen myte

SIFO-forsker: - Vi har innmari mye penger.

(upublisert) Opprettet

Ungdom med designervesker er ikke noen myte, konstaterer Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Ifølge en undersøkelse går hver tiende tenåring rundt med dyre designervesker.

SIFO presenterte undersøkelsen på et seminar onsdag. Der kom det fram at foreldre gir dyre designervesker til sine tenåringsdøtre.

– 10 prosent oppgir at de har døtre med denne typen produkter, sier SIFO-forsker Anita Borch til Dagens Næringsliv.

Hun forklarer det slik:

– Vi har innmari mye penger, og må jo bruke det på et eller annet.

Det kommer ikke fram i studien hvor i landet det er mest utbredt at unge har designervesker, designerklær eller andre dyre merkevarer, men hypotesen er slik:

– Jo høyere husholdningenes inntekt er, desto større er sjansen for at barna i huset har merkevarer. Og det er også grunn til å tro at datteren oftere har en designerveske hvis moren har det, sier Borch.

Forskeren ser både fordeler og ulemper ved å kjøpe dyre merkevarer, og hun mener det er behov for diskusjon rundt hvordan man kan bruke penger på en mer bærekraftig måte.

– Fra et miljøperspektiv vil jeg si det er mye bedre å kjøpe noen få dyre ting av god kvalitet enn å kjøpe mange billige ting av dårligere kvalitet. Men på den andre side er det aldri bra med kjøpepress. Og det kan fort oppstå i skolegården. Når alle venninnene har designervesker, er det vanskelig å være blant dem som ikke har råd til det, sier Borch. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.