Donald Trump

Tekstmeldinger fra Ukraina-diplomater om Trumps krav frigitt

Etterretningskomiteen i Representantenes hus har frigitt flere dusin tekstmeldinger der USAs diplomater i Ukraina diskuterer Trumps krav om å granske Joe Biden.

USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, på vei ut etter å ha forklart seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Volker var spesialutsending fram til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, på vei ut etter å ha forklart seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Volker var spesialutsending fram til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Meldingene frigis av tre medlemmer av komiteen etter at USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, forklarte seg. Volker var spesialutsending fram til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Torsdag forklarte han seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen.

Der skal han blant annet ha overlevert tekstmeldingene som nå er frigitt. De tre amerikanske diplomatene i Ukraina diskuterer der seg imellom hvordan de skal utforme et svar til president Donald Trumps krav om at Ukraina må innlede en granskning av Joe Bidens familie.

I en av meldingsutvekslingene diskuterer Volker og ambassadør Gordon Sondland et utkast til en kunngjøring der den ukrainske regjeringen skal kunngjøre en etterforskning av den amerikanske valgkampen i 2016 og av et selskap der Joe Bidens sønn satt i styret.

Intervjuet med Volker torsdag er det første i riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

Den tidligere spesialutsendingen sa at han aldri ble presset av Trump eller andre i presidentadministrasjonen til å få Ukraina til å igangsette en etterforskning av Trumps demokratiske rival. Han forklarte at han faktisk hadde advart ukrainerne om at de burde holde seg unna amerikanske politikk.

Likevel erkjente Volker at han husker at planer om et møte mellom Trump og den nyvalgte presidenten i Ukraina ble lagt på is.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer