Tegnell tviler på om flyforbud vil stanse ny variant

På sikt er det ikke mulig å hindre spredning av nye, smittsomme varianter av coronaviruset, mener Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog i den svenske Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
Anders Tegnell, statsepidemiolog i den svenske Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Vis mer
Publisert

I flere intervjuer fredag understreker han at det fortsatt er lite kunnskap om virusvarianten som har spredt seg raskt i Sør-Afrika.

– Men om det viser seg å være en veltilpasset variant, så viser historien at ingen vil kunne stanse den på sikt, sier Tegnell til Aftonbladet.

Han tror likevel det kan være mulig å kjøpe seg tid med innreiseforbud i land som har direkteflyginger til Sør-Afrika. Dermed kan det bli enklere å vurdere hvordan den nye varianten bør håndteres.

I land uten direkteflyginger tror han innreiseforbud vil ha liten effekt.

– I prinsippet er det umulig å ha kontroll på alle reisestrømmene, sier han til nyhetsbyrået TT.

Foreløpig er det ikke kjent om coronavaksinene virker dårligere på den nye varianten. Tegnell minner om at flere av vaksinene relativt enkelt kan justeres dersom det skulle være nødvendig for sikre god beskyttelse mot nye varianter av coronaviruset.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer