Tegnell: Lite influensa bidro til høy coronadødelighet

Sveriges høye coronadødstall kan delvis forklares med at det var en mild influensasesong i 2019, mener statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror lav influensadødelighet sist vinter bidro til at så mange er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Foto: TT / NTB
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror lav influensadødelighet sist vinter bidro til at så mange er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Foto: TT / NTB Vis mer
Publisert

– Det fins en sterk kobling mellom en lav overdødelighet som følge av influensa og høy overdødelighet av covid-19, sier Tegnell til avisa Dagens Nyheter.

At influensasesongen var mild, gjorde at mange av de syke og sårbare, som vanligvis er de første som dør under en vanlig influensa, overlevde. Deretter ble de smittet av coronaviruset og døde av dette i stedet, ifølge Tegnell.

– Det man nå har sett, er at de land som har hatt en ganske lav dødelighet av influensa de siste to, tre årene, som Sverige, har en veldig høy overdødelighet av covid-19, sier han.

– Mens de som hadde høy influensadødelighet de to siste vintrene, som Norge, har hatt ganske lav covid-dødelighet. Man har sett samme tendens i flere land. Dette er kanskje ikke hele forklaringen, men en del av den, mener Tegnell.

87.575 har til nå testet positivt for coronavirus i Sverige, der det er registrert 5.860 coronarelaterte dødsfall.

Sverige har dermed 58 dødsfall per 100.000 innbyggere, nesten like mange som USA. Norge har til sammenligning fem, Finland sju og Danmark elleve. Gjennomsnittet i verden er tolv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer