Sverige

Tegnell: Demonstrasjonene er upassende og ulovlige

Flere tusen mennesker protesterte mot politivold og rasisme i Stockholm onsdag. – Upassende og ulovlige, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

På bakgrunn av smittevernshensyn refser den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell demonstrasjonene som foregår i Sverige. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
På bakgrunn av smittevernshensyn refser den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell demonstrasjonene som foregår i Sverige. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi vet at denne typen forsamlinger utgjør en risiko, så de er både upassende og ulovlige. Det er en risiko for at vi får en økt smittespredning i etterkant, sier Tegnell.

Tusenvis av demonstranter samlet seg onsdag på Sergels torg i Stockholm sentrum, hvor de ropte slagord og holdt opp bilder av George Floyd.

Torsdag kveld er en lignende demonstrasjon planlagt i Malmö, en demonstrasjon som er godkjent av det lokale politiet.

– «Fuck you» til smitteverntiltakene

Flere smittevernseksperter er kritiske til at slike demonstrasjoner får grønt lys.

– Det er som å si «fuck you» til alle som jobber med å få bukt med smittespredningen, sier Björn Olsen til svenske Aftonbladet.

Han er overlege og professor i infeksjonssykdommer ved Uppsala universitet og Akademiska sjukhuset.

– Det er viktig å demonstrere, men vi er i en unik situasjon, og vi snakker om et biologisk unntak. Vi er midt i en pandemi og dette kommer til å få konsekvenser, sier han.

Hva demonstrasjonen vil ha av betydning for videre smittespredning, vil først vise seg om noen uker, ifølge overlegen.

Raseri i store deler av verden

Det var i forrige uke at den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota. Dødsfallet har ført til raseri og demonstrasjoner i store deler av verden, også i Sverige.

Demonstrasjonen ble arrangert samtidig med at Sverige står midt i koronautbruddet med over 4.500 dødsfall knyttet til viruset.

Sosialdemokraten Annika Strandhäll er også kritisk til hvordan flere av demonstrantene havnet i håndgemeng med politiet.

– Politiet var meget undertallige i forhold til antallet demonstranter. De forsøkte å skille massene på en profesjonell måte, men ble da møtt med provokasjoner, sier Strandhäll til nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer