På bakgrunn av smittevernshensyn refser den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell demonstrasjonene som foregår i Sverige. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
På bakgrunn av smittevernshensyn refser den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell demonstrasjonene som foregår i Sverige. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix Vis mer

Sverige

Tegnell: Demonstrasjonene er upassende og ulovlige

Flere tusen mennesker protesterte mot politivold og rasisme i Stockholm onsdag. – Upassende og ulovlige, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

Publisert

– Vi vet at denne typen forsamlinger utgjør en risiko, så de er både upassende og ulovlige. Det er en risiko for at vi får en økt smittespredning i etterkant, sier Tegnell.

Tusenvis av demonstranter samlet seg onsdag på Sergels torg i Stockholm sentrum, hvor de ropte slagord og holdt opp bilder av George Floyd.

Torsdag kveld er en lignende demonstrasjon planlagt i Malmö, en demonstrasjon som er godkjent av det lokale politiet.

– «Fuck you» til smitteverntiltakene

Flere smittevernseksperter er kritiske til at slike demonstrasjoner får grønt lys.

– Det er som å si «fuck you» til alle som jobber med å få bukt med smittespredningen, sier Björn Olsen til svenske Aftonbladet.

Han er overlege og professor i infeksjonssykdommer ved Uppsala universitet og Akademiska sjukhuset.

– Det er viktig å demonstrere, men vi er i en unik situasjon, og vi snakker om et biologisk unntak. Vi er midt i en pandemi og dette kommer til å få konsekvenser, sier han.

Hva demonstrasjonen vil ha av betydning for videre smittespredning, vil først vise seg om noen uker, ifølge overlegen.

Raseri i store deler av verden

Det var i forrige uke at den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota. Dødsfallet har ført til raseri og demonstrasjoner i store deler av verden, også i Sverige.

Demonstrasjonen ble arrangert samtidig med at Sverige står midt i koronautbruddet med over 4.500 dødsfall knyttet til viruset.

Sosialdemokraten Annika Strandhäll er også kritisk til hvordan flere av demonstrantene havnet i håndgemeng med politiet.

– Politiet var meget undertallige i forhold til antallet demonstranter. De forsøkte å skille massene på en profesjonell måte, men ble da møtt med provokasjoner, sier Strandhäll til nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.