Dobling i antall forhånds­stemmer

Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg

Over 92.000 velgere har forhåndsstemt den første uka som det var mulig. Dette er en dobling sammenlignet med forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Under forhåndsstemmegivningen kan man avgi sin stemme hvor som helst, ikke bare i kommunen der man er folkeregistrert. På valgdagen må man avgi stemme i kommunen man er manntallsført i. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Under forhåndsstemmegivningen kan man avgi sin stemme hvor som helst, ikke bare i kommunen der man er folkeregistrert. På valgdagen må man avgi stemme i kommunen man er manntallsført i. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Det viser tall som NRK har fått fra Valgdirektoratet.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er dette en utvikling man har sett over tid.

– Det skyldes ikke minst at kommuenen har gjort en imponerende innsats med å gjøre det enkelt, praktisk og greit for folk å forhånddstemme, sier han.

Forhåndsstemmegivningen startet 12. august og varer til og med fredag 6. september, mens selve valgdagen er mandag 9. september. Noen kommuner har også valgdag søndag 8. september.

Under forhåndsstemmegivningen kan man avgi sin stemme hvor som helst, ikke bare i kommunen der man er folkeregistrert. På valgdagen må man avgi stemme i kommunen man er manntallsført i, altså der man var registrert som bosatt 30. juni i år.

(©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder