Taliban hyller fangeutveksling med USA

Taliban-regimet sier de har utlevert en amerikansk sivilingeniør til USA i bytte mot en støttespiller som har sittet over 17 år i amerikansk fangenskap.

Bashir Noorzai (i midten) skal ha blitt løslatt etter over 17 år i amerikansk fangenskap, i bytte mot en amerikansk sivilingeniør. Ifølge Noorzai selv satt han i Guantanamo-leiren. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Bashir Noorzai (i midten) skal ha blitt løslatt etter over 17 år i amerikansk fangenskap, i bytte mot en amerikansk sivilingeniør. Ifølge Noorzai selv satt han i Guantanamo-leiren. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Familien til amerikaneren Mark Frerichs, sivilingeniør og veteran fra den amerikanske marinen, bekreftet mandag at han er løslatt etter over to års fangenskap i Afghanistan.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

Tidligere på dagen holdt Taliban er pressekonferanse om fangeutvekslingen. Den fungerte også som en velkomstseremoni for Haji Bashir Noorzai, som nå er løslatt etter mange år i amerikansk fangenskap.

Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi holdt en egen pressekonferanse i forbindelse med fangeutvekslingen. Bashir Noorzai fortalte på pressekonferansen at han har tilbrakt 17 år og seks måneder i Guantanamo-leiren. Han skal ha vært den siste Taliban-fangen i leiren. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi holdt en egen pressekonferanse i forbindelse med fangeutvekslingen. Bashir Noorzai fortalte på pressekonferansen at han har tilbrakt 17 år og seks måneder i Guantanamo-leiren. Han skal ha vært den siste Taliban-fangen i leiren. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer

– Mark Frerichs ble utlevert til USA, og Haji Bashir Noorzai ble utlevert til oss på Kabul flyplass, opplyste Afghanistans utenriksminister Amir Khan Muttaqi.

Håper på flere samtaler

Han håper fangeutvekslingen kan bidra til et bedre forhold til USA, som i likhet med de fleste andre land ikke har anerkjent Taliban-regimet.

– Dette kan bli et nytt kapittel mellom Afghanistan og USA. Dette kan åpne en ny dør for samtaler mellom begge land, sa Muttaqi.

Han takket også forhandlere fra begge sider for å ha jobbet hardt for fangeutvekslingen.

Tidligere narkobaron

Taliban-regimet har lenge jobbet for å få utlevert Bashir Noorzai. Han var i sin tid en av Afghanistans mest innflytelsesrike narkobaroner, men også en nær støttespiller av Taliban.

Bashir Noorzai, deltok selv på pressekonferansen i Kabul. Der fortalte han at han har sittet fanget i Guantanamo-leiren, som ligger på en amerikanske militærbase på Cuba, 17 år og seks måneder. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Bashir Noorzai, deltok selv på pressekonferansen i Kabul. Der fortalte han at han har sittet fanget i Guantanamo-leiren, som ligger på en amerikanske militærbase på Cuba, 17 år og seks måneder. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer

Mark Frerichs forsvant i Khost-provinsen i Afghanistan i januar 2020. Det ble senere klart at han var bortført, tilsynelatende av Haqqani-nettverket, som har nære bånd til Taliban.

Frerichs var i Afghanistan som leder for et amerikansk logistikkselskap. Han var tidligere soldat i den amerikanske marinen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer