Taliban-guvernør drept i eksplosjon

Talibans guvernør i den afghanske Balkh-provinsen ble torsdag drept i en eksplosjon på kontoret sitt, ifølge politiet.

En Taliban-soldat undersøker et hus i Kabul som tilhørte IS som ble ødelagt i et angrep på den jihadistiske bevegelsen i februar. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
En Taliban-soldat undersøker et hus i Kabul som tilhørte IS som ble ødelagt i et angrep på den jihadistiske bevegelsen i februar. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Muzammil er en av de høyest rangerte talibanere som er drept på denne måten siden Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan i august 2021.

– To personer, blant dem guvernøren i Balkh, Mohammad Dawood Muzammil, ble drept i en eksplosjon i morges, sier polititalsmann Asif Waziri.

Han sier det fortsatt er uklart hvordan eksplosjonen skjedde, mens guvernørens talsmann Zabihullah Mujahid skylder på «fiender av islam».

Kjent for kamp mot IS

Muzammil ble først utnevnt til guvernør i Nangarhar-provinsen, der han var kjent for å lede kampen mot jihadistene i IS. I fjor ble han flyttet til Balkh.

Attentatet skjedde dagen etter et møte med Taliban-ledere fra Kabul som var kommet til Balkh for å drøfte et større irrigasjonsprosjekt.

Den omfattende volden i Afghanistan ble kraftig redusert etter at Taliban tok makten, men den siste tiden er sikkerheten igjen blitt verre etter flere dødelige IS-angrep, blant annet i Mazar-e-Sharif i Balkh.

IS største trussel

IS er blitt den største trusselen mot Taliban-styret siden i fjor og har stått bak angrep både på afghanske sivile og utenlandske interesser.

I januar ble minst ti mennesker drept da en selvmordsbomber fra IS sprengte seg i lufta like ved utenriksdepartementet i Kabul.

I desember ble fem kinesere såret da væpnede IS-krigere stormet et hotell i byen, og IS påtok seg ansvaret også for et angrep på Pakistans ambassade og et angrep på den russiske ambassaden der to russiske ansatte ble drept.

Taliban og IS står for samme strenge sunnimuslimske ideologi, men IS kjemper for et globalt «kalifat» mens Taliban er mest opptatt av bare å styre Afghanistan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer