Takker Norge: - Unik norsk hjelp

Mens medienes interesse avtar, blir Ukrainas behov for humanitær hjelp stadig større og mer komplekse, sier sjefen for Ukrainas Røde Kors, Maksym Dotsenko.

Ukrainske soldater skyter mot russiske stillinger ved Andriivka i Donetsk i august i år. Foto: AP / NTB
Ukrainske soldater skyter mot russiske stillinger ved Andriivka i Donetsk i august i år. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi smiler. Du vet, vi forsøker å leve videre, men det er vanskelig, sier Røde Kors-sjefen når han møter norsk presse på Røde Kors' kontorer i Oslo.

Denne uken er han i Norge for å delta på et europeisk møte om den humanitære situasjonen i hjemlandet.

Ukrainas Røde Kors har i løpet av halvannet år hjulpet over 12,5 millioner mennesker. Hundretusener av dem har fått hjelp med å evakuere, nærmere en halv million har fått psykososial støtte, og nærmere 140.000 personer har fått opplæring i førstehjelp. Organisasjonen har også sørget for hygieneartikler, husly og varmeovner til en hardt rammet befolkning.

Behovet for hjelp kommer til å vare lenge, ifølge Dotsenko.

Generalsekretær i Røde Kors i Ukraina, Maksym Dotsenko, sammen med Tobias Köhler, Røde Kors' spesialrådgiver i internasjonal humanitærrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Generalsekretær i Røde Kors i Ukraina, Maksym Dotsenko, sammen med Tobias Köhler, Røde Kors' spesialrådgiver i internasjonal humanitærrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Vi kommer til å ha et stort problem med rehabilitering, også sosial rehabilitering. Dette er så stort at det aldri vil bli nok hjelp, dessverre. Men vi må gjøre vårt beste, for å gi så mye hjelp vi kan, sier han til NTB.

– Unik norsk hjelp

Han vedgår at det er vanskelig å sikre humanitær hjelp fra europeiske land samtidig som de gir store summer til militærhjelp. Men han uttrykker full forståelse for at det er militærhjelp som står øverst på ønskelisten til president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi er først og fremst ukrainere, deretter Røde Kors-arbeidere. Derfor forstår jeg at det viktigste for presidenten er å beskytte og redde landet og gi det mulighet til å vokse i framtiden, sier Røde Kors-sjefen.

– Vi trenger denne balansen mellom humanitær og militær hjelp, legger han til.

Dotsenko har på norgesbesøket også hatt samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som mandag kunne love 350 millioner kroner til Røde Kors' arbeid i Ukraina over en femårsperiode.

Lilja Tsjumak (4) fikser kjolen sin etter at hun gått ut av ambulansen som drives av ukrainske Røde Kors-frivillige i Kupjansk i midten av august. Ukrainske Røde Kors-team fortsetter å evakuere sivile som bodde i nærheten av nordøstfronten, der Russland nylig har trappet opp angrepene. Foto: Bram Janssen / AP / NTB
Lilja Tsjumak (4) fikser kjolen sin etter at hun gått ut av ambulansen som drives av ukrainske Røde Kors-frivillige i Kupjansk i midten av august. Ukrainske Røde Kors-team fortsetter å evakuere sivile som bodde i nærheten av nordøstfronten, der Russland nylig har trappet opp angrepene. Foto: Bram Janssen / AP / NTB Vis mer

– Denne hjelpen er veldig viktig. Vi føler at vi ikke står alene. Det gir oss mulighet til å jobbe hardt og støtte millioner av mennesker som trenger vår hjelp, sier Dotsenko.

Han kaller den norske hjelpen for unik i verdenssammenheng. Ingen andre land har så langt forpliktet seg til såpass langsiktig hjelp, ifølge generalsekretæren.

– Dette er et veldig viktig signal globalt sett. Det er det første eksempelet på at vi får løfte om hjelp i fem år, noe som gjør at vi kan drive med langsiktig planlegging og gi langsiktig støtte til vårt folk, sier han.

– Krigen påvirker alle

At hver eneste ukrainer er blitt påvirket av krigen, er han ikke i tvil om.

– Selv om du ikke tror at det påvirker deg, så er det ikke sant. På ett eller annet vis så blir alle, fra barn til eldre, påvirket av dette. Selv om du blir vant til rakettangrep og sirener hver natt, av lyden av flygende missiler like ved leiligheten, så er ikke dette normalt, fastslår han.

Ikke en eneste ukrainer er uberørt av krigen, og mange har mistet venner og slektninger, sier Maksym Dotensko, som er generalsekretær i Røde Kors i Ukraina. Her fra begravelsen til Bahir Prosunko i Kostjantynivka fredag 8. september. 18-åringen ble drept da et marked i byen ble bombet. Foto: Alex Babenko / AP / NTB
Ikke en eneste ukrainer er uberørt av krigen, og mange har mistet venner og slektninger, sier Maksym Dotensko, som er generalsekretær i Røde Kors i Ukraina. Her fra begravelsen til Bahir Prosunko i Kostjantynivka fredag 8. september. 18-åringen ble drept da et marked i byen ble bombet. Foto: Alex Babenko / AP / NTB Vis mer

Alle ukrainerne har dessuten venner eller slektninger som enten er i hæren eller er blitt drept.

– Når du kommer til hjembyen din, så forteller foreldrene dine deg at det er begravelser annenhver dag eller hver tredje dag. Og du kjenner disse menneskene. Du pleide å treffe dem for 10–15 år siden, ta en drink med dem. Så det er vanskelig, sier han.

Psykososial hjelp

De 350 millionene som Norge nå har gitt til Røde Kors' arbeid i Ukraina, er en del av Nansen-programmet, som ble vedtatt av et bredt stortingsflertall i februar i år. Programmet består av 75 milliarder kroner over en femårsperiode og skal brukes til både militær, sivil og humanitær hjelp.

– Ansatte og frivillige i Røde Kors viser stort mot. De redder liv og lindrer nød hver eneste dag, sa Støre da han kunngjorde støtten i Røde Kors' lokaler i Oslo mandag.

Bildet viser kjelleren til en skole i byen Yahidne nord for Kyiv som har blitt gjort om til et museum. Russiske styrker brukte kjelleren til å holde ukrainere fanget i starten av invasjonen i 2022. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB
Bildet viser kjelleren til en skole i byen Yahidne nord for Kyiv som har blitt gjort om til et museum. Russiske styrker brukte kjelleren til å holde ukrainere fanget i starten av invasjonen i 2022. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB Vis mer

Pengene skal gi helsehjelp, husly, psykososial støtte, mat, vann og dekke andre akutte behov. Barn, eldre og uføre er blant de viktigste mottakerne.

Midlene går til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og til Ukrainas Røde Kors gjennom Det internasjonale forbundet av Røde Kors-foreninger (IFRC).

Ikke risikofritt

På spørsmål fra NTB om hvordan regjeringen sikrer at pengene går til de formål de er tiltenkt, svarer Støre at de ikke har sett noen tegn til at den norske støtten – verken den militære eller humanitære – er kommet på avveie. Han mener også at de europeiske kanalene som Norge bruker, samt Røde Kors, er troverdige og har stor tillit.

Brannvesenet slukker en brann i et hotell i Odesa etter et russisk rakettangrep mandag. Foto: Odesas regionale myndigheter / AP / NTB
Brannvesenet slukker en brann i et hotell i Odesa etter et russisk rakettangrep mandag. Foto: Odesas regionale myndigheter / AP / NTB Vis mer

– Men vi vet at med den krisen Ukraina står i, og med så mye hjelp utenfra, så er det en utfordring å sikre at all hjelp kommer fram dit den skal. Derfor følger vi nøye med på det og har kontroller underveis. Men her må vi også være rede til å ta noe risiko, sier statsministeren.

I begynnelsen av september fikk Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sparken etter beskyldninger om korrupsjon. Like etter måtte også viseforsvarsministeren og fem andre i departementet gå av.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker et kraftverk utenfor Kyiv sammen med Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko i slutten av august. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker et kraftverk utenfor Kyiv sammen med Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko i slutten av august. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Misnøyen har også begynt å vokse i befolkningen. I havnebyen Odesa har det den siste tiden vært flere demonstrasjoner, der krigsenker anklager myndighetene for korrupsjon. De hevder at soldatene ved fronten mangler det meste, både når det gjelder våpen og annet utstyr.

– Full åpenhet

Støre beskriver den nye forsvarsministeren, Rustem Umerov, som en han kjenner og har tillit til, og han mener Ukrainas regjering tar korrupsjonsproblemene på alvor.

Ei jente på plattformen på jernbanestasjonen i Slavjansk i Donetsk. Toget går fra Kyiv til Kramatorsk i øst og bringer soldater til fronten. Foto: Hanna Arhirova / AP / NTB
Ei jente på plattformen på jernbanestasjonen i Slavjansk i Donetsk. Toget går fra Kyiv til Kramatorsk i øst og bringer soldater til fronten. Foto: Hanna Arhirova / AP / NTB Vis mer

Dotsenko sier på sin side at Røde Kors har valgt full åpenhet slik at spørsmålet om korrupsjon ikke engang skal bli stilt. Organisasjonen bruker et internasjonalt revisorselskap, Deloitte, til å sikre at pengene blir brukt slik de skal.

Han leder en organisasjon som har vokst betydelig siden den russiske invasjonen i februar i fjor. I dag har Ukrainas Røde Kors 2000 ansatte, 8000 frivillige og ikke mindre enn 200 lokalkontorer.

PROTEST: Søndag 24. september endte det ukrainske paret Violetta Serova og Ivan Khobta på andreplass i Junior Grand Prix i Budapest. Men de nektet å gratulere vinnerne. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV-sporten. Vis mer

Etter hvert som krigen har trukket ut, har de humanitære behovene blitt stadig vanskeligere og mer komplekse, men med bidraget fra Norge, håper Dotsenko på bedre systemer og en organisasjon som blir enda bedre på å hjelpe der det trengs mest.

– Jeg bor i Kyiv, hvor livet er mer eller mindre som før krigen, men når du drar til noen regioner, som Kharkiv eller Kherson, så ser du lidelsene. Det er ikke bare mentale problemer, det er virkelige fysiske problemer, sier Maksym Dotsenko.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer