Taiwan: 71 kinesiske fly krysset midtlinjen i Taiwanstredet

71 kinesiske fly krysset midtlinjen i Taiwanstredet lørdag mens Kina holder militærøvelser, opplyser Taiwans forsvarsdepartement.

En bil kjørte i en elv ved Egersund lørdag morgen. En person ble fraktet til sykehus med luftambulanse.
En bil kjørte i en elv ved Egersund lørdag morgen. En person ble fraktet til sykehus med luftambulanse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg krysset også åtte kinesiske skip midtlinjen lørdag morgen, ifølge departementet.

– Øvelsene er en alvorlig advarsel mot Taiwans separatiststyrker, som samarbeider med eksterne styrker, sier de i en uttalelse.

Kina kunngjorde militærøvelsene natt til lørdag norsk tid. Øvelsene skal etter planen vare fra lørdag til mandag, til tross for Taiwans misnøye.

– Kina skal holde øvelser i Taiwanstredet og nord, sør og øst for Taiwan «som planlagt», heter det i en uttalelse fra den kinesiske hæren lørdag.

Øver på omringing

Kinas statlige TV-kanal CCTV melder at det kinesiske forsvaret øver på en «omringing» av Taiwan.

I tillegg til flere fly, krysset også åtte kinesiske skip midtlinjen i Taiwanstredet lørdag morgen, ifølge Taiwans forsvarsdepartement. Foto: CCTV / AP / NTB
I tillegg til flere fly, krysset også åtte kinesiske skip midtlinjen i Taiwanstredet lørdag morgen, ifølge Taiwans forsvarsdepartement. Foto: CCTV / AP / NTB Vis mer

– Innsatsstyrken organiserer patruljer og framrykk rundt Taiwan, for å forme en allsidig omringing og avskrekkingsstilling, skriver CCTV lørdag.

Dette skjer etter at Taiwans president Tsai Ing-wen møtte den amerikanske kongresslederen Kevin McCarthy i California i USA onsdag. Kina fordømte møtet, men Tsai lover hun vil fortsette samarbeidet med USA og «andre likesinnede land».

Fortsetter USA-samarbeid

– De siste årene har vi stått overfor Kinas fortsatte autoritære ekspansjonisme, sier Tsai i en uttalelse lørdag.

– Vi skal fortsette å samarbeide med USA og andre likesinnede land for å forsvare vår frihet, vårt demokrati og våre verdier, sier hun.

En pilot i Kina mister kontroll over en luftballong fylt med 7 turister - så treffer den vannet. Video: KameraOne. Reporter: Mathias Moene Rød. Vis mer

Presidenten har fordømt de kinesiske militærøvelsene, men Taiwans forsvarsdepartement sier at de skal svare rolig, rasjonelt og med en seriøs holdning. De ønsker verken å eskalere konflikten eller forårsake ytterligere uro, heter det i en uttalelse.

Taiwan har i praksis fullt selvstyre, men Kina insisterer fortsatt på at øya skal underlegges kinesiske myndigheter og har truet med å invadere den hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer