Syklon har truffet India - advarer om bølger høyere enn hustak

Syklonen Yaas har truffet Øst-India. Mer enn 1,2 millioner personer er alt blitt evakuert fra lavtliggende områder på Indias østkyst.

En landsbybeboer holder en paraply under mørke skyer i Balasore i Odisha tirsdag. Foto: AP / NTB
En landsbybeboer holder en paraply under mørke skyer i Balasore i Odisha tirsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Indias meteorologiske institutt advarer om at syklonen vil generere bølger høyere enn hustakene i noen områder.

Syklonen har allerede tatt to liv og ødelagt boliger i kraftig vind og regnvær i delstatene Odisha og Vest-Bengal, før den traff land onsdag morgen.

Indias meteorologiske institutt omtaler syklonen som svært alvorlig. Den har en vindhastighet på mellom 36 og 39 meter i sekundet, med vindkast som måler opp til 43 meter i sekundet, opplyste instituttet tidlig onsdag.

Meteorologene sier også at mer en 17 centimeter regn har falt i i Chandabali og Paradip-regionene i Odisha-staten siden tirsdag, og tidevannsbølger på opptil 4 meter vil sannsynligvis oversvømme noen lavtliggende områder.

Fly- og togtrafikk stanset

En tornado rev opp flere trær og ødela strømledninger tirsdag. Strømmen tok livet av to personer og påførte skader på 40 hus i Vest-Bengal. Minst 20 distrikter i delstaten forventes å bli rammet av stormen.

Flyplassen i Kolkata holder stengt til onsdag kveld, og togtrafikken er stanset.

I forrige uke døde over 140 mennesker da syklonen Tauktae traff land på vestkysten.

Flere utfordringer samtidig

Ekstremværet rammer samtidig som landet står i koronapandemien.

– Vi er nødt til å møte begge utfordringene samtidig, sier Odishas førsteminister Naveen Patnaik, som oppfordrer folk som flyttes til evakueringssentre, til å bruke dobbelt munnbind og opprettholde sosial avstand. Han ber samtidig folk om å ikke få panikk.

For ett år siden traff den kraftigste syklonen på over ti år, den østlige delen av India. Nesten 100 mennesker døde da Amphan ødela landsbyer og jordbruksområder.

– Vi har ikke klart å reparere skadene på hjemmet vårt fra den forrige syklonen. Nå kommer en ny syklon. Hvordan skal vi klare å være her? spør Samitri, som bruker kun ett navn.

Sykloner blir stadig hyppigere og mer alvorlige i det nordlige Indiahavet ettersom klimaendringene varmer havet, og ødelegger kystsamfunn, ifølge forskere.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer