Syklet i kollektivfelt og fikk bot – nå blir det rettssak

En syklist som benyttet kollektivfeltet på Mosseveien i Oslo fikk bot av politiet. Nå går han til sak. Syklistenes Landsforening kaller det en prinsippsak.

Ifølge trafikkreglene er det tillatt for syklister å bruke kollektivfeltet. En syklist som fikk bot av politiet for å gjøre nettopp dette, har gått til retten etter å ha nektet å betale boten. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Ifølge trafikkreglene er det tillatt for syklister å bruke kollektivfeltet. En syklist som fikk bot av politiet for å gjøre nettopp dette, har gått til retten etter å ha nektet å betale boten. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer
Publisert

54-åringen ble stoppet av politiet på Mosseveien på vei ut av Oslo. Han syklet i kollektivfeltet, på strekningen mellom avkjøringen til Ormsundveien og Ulvøybrua, en strekning på rundt 800 meter

Ifølge politiet skal han ha vært til unødig hinder for trafikken og dermed ble han ilagt en bot på 7.000 kroner. Han nektet nemlig å bruke en gang- og sykkelvei i nærheten.

Denne boten har syklisten nektet å betale, og tirsdag kommer saken opp i Oslo tingrett.

Årsaken til at han nektet å betale boten, er at det ifølge trafikkreglene er tillatt å sykle i kollektivfelt, så lenge det ikke er snakk om motorvei, noe Mosseveien ikke regnes som. Dette gjelder også selv om det er gang- og sykkelvei i nærheten.

– Vi ser på dette som en prinsippsak. Dette er første sak av denne typen som prøves for retten, sier generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening (SLF). Foreningen har engasjert seg i denne saken og gitt syklisten faglig bistand.

– Vi er ikke enig med politiet i at syklister uten videre skal bruke gang- og sykkelvei. Da må man dele areal med gående på deres premisser. Når man holder en høy fart, er ikke gang- og sykkelvei en egnet løsning. Gang- og sykkelveien i det aktuelle området trafikkeres av skolebarn, barnevogner, hunder i bånd samt biler som krysser veien, og som skal ut og inn til boliger langs gang- og sykkelveien. Flere steder er syklister nødt til å holde svært lav fart, tilnærmet gangfart, sier Andersson.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer