Sykepleierforbundet provosert over lønnstall for coronaåret 2020: – Usolidarisk, uansvarlig og uforståelig

Mange bransjer i privat sektor fikk en langt større lønnsvekst enn offentlig sektor i fjor, viser nye tall. Usolidarisk, sier Sykepleierforbundet og Unio.

TBU-tallene er et viktig premiss for årets lønnsoppgjør som starter 15. mars. Her er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) finansminister Jan Tore Sanner (H) (i midten) og NHO-sjef Ole Erik Almlid under regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB
TBU-tallene er et viktig premiss for årets lønnsoppgjør som starter 15. mars. Her er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) finansminister Jan Tore Sanner (H) (i midten) og NHO-sjef Ole Erik Almlid under regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i den foreløpige rapporten til Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), som ble lagt fram mandag.

Den viser at mens rammen for frontfaget i oppgjøret ble beregnet til 1,7 prosent, så har flere bransjer i privat sektor hatt en langt bedre lønnsutvikling: Både varehandelen og finansnæringen endte med en lønnsvekst på over 3 prosent og ansatte i industrien på over 2 prosent.

– Usolidarisk, uansvarlig og uforståelig, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Forbundet krevde i oppgjøret i fjor et ekstra løft for sykepleiernes store innsats under koronapandemien, men møtte lite forståelse for det blant partene i frontfaget som manet til nøkternhet.

– Våre medlemmer opplever det uforståelig i lys av de belastningene de har stått i det siste året, sier Larsen om fasiten for fjorårets lønnsoppgjør.

– Frontfaget fungerer ikke

I staten endte årets oppgjør på 1,8 prosent, mens tallene fra kommunesektoren ennå ikke er klar. Ifølge Larsen ble imidlertid rammen på 1,7 prosent fra frontfagsoppgjøret så godt som «et diktat» i oppgjørene i offentlig sektor i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer