Shanghai:

Sykehus fylles til randen: 70 prosent kan ha blitt smittet

Eldre koronapasienter hoster og gisper etter luft i fulle sykehuskorridorer i Shanghai. Kinas mest folkerike by herjes av smittebølgen i landet.

En mann på båre utenfor en såkalt feberklinikk i Shanghai. Byens sykehus er overbelastet av den pågående koronabølgen i landet. Foto: Andrew Braun / AP / NTB
En mann på båre utenfor en såkalt feberklinikk i Shanghai. Byens sykehus er overbelastet av den pågående koronabølgen i landet. Foto: Andrew Braun / AP / NTB Vis mer
Publisert

AFP-journalister besøkte rett over nyåret to sykehus i byen. Der så de hundrevis av pasienter, de fleste av dem eldre, liggende på bårer utendørs. Årsaken er at intensivavdelingene er overfylte.

Mange var pakket inn i tepper, jakker og ulluer, og påkoblet intravenøst drypp, hjerteovervåking eller oksygentanker. Mange slet med å puste, og noen syntes å være nærmest umulig å få kontakt med.

På et sykehus ble AFP vitne til at en eldre kvinne og en eldre mann kranglet om et drypp.

– Jeg var her først, sa hun.

Brå helomvending

Kinesiske myndigheter fjernet i desember brått og uten særlige forberedelser de svært omfattende tiltakene som utgjorde mye av landets koronapolitikk. Hurtignedstengninger, massetesting og utbredte karanteneordninger var på få dager blitt historie.

U-svingen kom etter store demonstrasjoner mot smittevernreglene som hadde vært gjeldende. Den ble etterfulgt av en voldsom smitteøkning som har overveldet landets helsevesen og overbelastet begravelsesbyråer og krematorier.

Smittebølgen har overbelastet både sykehus og krematorier, og mange apotek har gått tom for febernedsettende medisiner. Hyllene på dette apoteket i Shanghai er tomme. Foto: Andrew Braun / AP / NTB
Smittebølgen har overbelastet både sykehus og krematorier, og mange apotek har gått tom for febernedsettende medisiner. Hyllene på dette apoteket i Shanghai er tomme. Foto: Andrew Braun / AP / NTB Vis mer

Krisen er akutt i Shanghai, en av landets rikeste byer. Så mange som 70 prosent av byens innbyggere 25 millioner innbyggere kan ha blitt smittet i den siste smittebølgen, ifølge lege Chen Erzen.

Erzen, som er visepresident ved Ruijin-sykehuset i Shanghai og også sitter i storbyens rådgivende koronapanel, kom med anslaget i et intervju med statlige medier tirsdag.

Chen la til at hans sykehus tar imot 1.600 intensivpasienter daglig, dobbelt så mange som før smittevernrestriksjonene ble opphevet. 80 prosent av disse er koronapasienter, ifølge Chen.

Lider ute blant folk

I et venteområde ved Huashan-sykehuset, som ligger et steinkast fra der det var demonstrasjoner mot koronanedstengningene i november, sto en kvinne bøyd over en mann i 80-åra med flere venekatetre i hånden.

I nærheten sto en ung mann vakt ved siden av senga til en annen gammel pasient og passet på at de mange forbipasserende ikke så ham.

Folk i kø for å bli koronatestet. En høytstående lege anslår at så mange som 70 prosent av Shanghais 25 millioner innbyggere kan være smittet i den siste smittebølgen. Foto: Andrew Braun / AP / NTB
Folk i kø for å bli koronatestet. En høytstående lege anslår at så mange som 70 prosent av Shanghais 25 millioner innbyggere kan være smittet i den siste smittebølgen. Foto: Andrew Braun / AP / NTB Vis mer

Ved Tongren-sykehuset hjalp en kvinne med munnbind en mann som var koblet på en oksygentank, med å få i seg drikke. Like i nærheten så en helsearbeider med visir til en gråhåret kvinne som frøs under et tjukt teppe.

Leger og sykepleiere i flere byer har fortalt AFP at de har fortsatt å behandle pasienter etter å selv ha testet positivt for covid-19. I Shanghai jobbet flere på mens de hostet sporadisk.

Bekymring for nyttårsfeiringen

I andre storbyer, blant annet i Beijing, Tianjin, Chongqing og Guangzhou, har helsetopper antydet at smittebølgen har nådd en topp.

Nå forbereder myndighetene seg på at smittebølgen kan ramme landsbygda, der ressursene er langt knappere, når mange millioner mennesker forbereder seg på å dra hjem for å feire det kinesiske nyttåret. Markeringen starter 21. januar.

Kinas folkehelsesjef Jiao Yahui har erkjent at det å håndtere den ventede smitteøkningen på landet vil bli en «enorm utfordring».

En demonstrant blir pågrepet av politiet under en demonstrasjon mot smitteverntiltakene i Shanghai i slutten av november. Smittebølgen Kina nå står i, kom etter at landets myndigheter lempet på tiltakene. Det skjedde etter den største protestbølgen siden studentprotestene i 1989. Foto: AP / NTB
En demonstrant blir pågrepet av politiet under en demonstrasjon mot smitteverntiltakene i Shanghai i slutten av november. Smittebølgen Kina nå står i, kom etter at landets myndigheter lempet på tiltakene. Det skjedde etter den største protestbølgen siden studentprotestene i 1989. Foto: AP / NTB Vis mer

– Det vi er mest urolige for, er at ingen de siste tre årene har kunnet dra hjem for nyttårsfeiringen, men det kan de endelig i år, sa Jiao til kringkasteren CCTV mandag.

– Som følge av dette, kan det bli en bølge av byfolk som drar til landsbygda for å besøke slektninger, så vi er enda mer urolige for epidemien på landet, la han til.

Tvil om koronatallene

Kinas nasjonale helsekommisjon (NHC), som ledes av Jiao, kunngjorde i desember at de ikke lenger kunne offentliggjøre antall koronadødsfall på daglig basis. En annen oversikt som føres av landets smittevernetat, anses for å være unøyaktig ettersom massetestingen er skrotet.

Samtidig er vilkårene for at dødsfall skal bli klassifisert som koronatilknyttede blitt betydelig innskrenket, og siden desember er det offisielt bare registrert 22 koronadødsfall i landet.

Reiserestriksjoner

Flere land har innført restriksjoner for tilreisende fra Kina etter smittehoppet, blant dem USA, Japan, Storbritannia, Australia og Sør-Korea.

Spørsmål rundt smittetallene er blant årsakene som er trukket fram.

En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet har omtalt restriksjonene som urimelige, og slått fast at de ikke er innført på noe vitenskapelig grunnlag. Det er varslet mottiltak.

(©NTB)

Mer om