Sykehjem uten strøm - må fyre med ved

Et sykehjem i Lillesand er uten strøm som følge av uværet og må derfor fyre med ved. Situasjonen betegnes som krevende.

Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Strømmen er nede på sykehjemmet i Høvåg, men de fyrer med ved. Har gassoppvarming og ingen respiratorpasienter. Karakteriseres som krevende, men ikke kritisk, skriver beredskapssjef Tom Helge Vik Tollefsrud ved Sørlandet sykehus i et referat fra fylkesberedskapsrådet i Agder lørdag formiddag.

Uværet som har herjet, har ført til at rundt 21.000 strømkunder i 10-tiden var uten strøm.

– Hendelsen har blitt mer ekstrem enn ventet, og skadeomfanget ligner på ekstremværet Knut i 2018, fastslår rådet.

Mobilutfall kan bli kritisk

Netteieren Glitre har gjennom natten hatt store utfordringer langs kysten, men det er også blitt mer strømutfall i Indre Agder på grunn av vindretningen og vegetasjon som faller ned på linjene. Glitre har derfor etablert rød beredskap lørdag. Enkelte områder har vært uten strøm i lang tid.

– 20–30 prioriterte abonnenter er uten strøm, men Glitre har ikke kapasitet til å gå og hjelpe enkeltkunder. De må jobbe på høyspentnivå. Dette har fått konsekvenser i Lillesand hvor Høvåg sykehjem har vært uten strøm i lengre tid, fastslås det.

Mobildekningen er nede eller redusert i flere områder, men det vurderes ikke å være noen samfunnskritiske funksjoner i disse områdene. Det pekes på at utfall i nedre deler av Byglandsfjord og Hægeland er særlig kritisk da det ikke er overlappende dekning her.

– Enkelte master går på reservestrøm, så Sørlandet sykehus (SSHF) er nødt til å forberede seg på Ekom-hendelser (elektrisk kommunikasjon) over hele Agder, skriver fylkesberedskapsrådet.

Verst i Kristiansand og Lillesand

I 9-tiden lørdag formiddag var vinden på det sterkeste, men Meteorologisk institutt fastslår at det vil ta tid før vinden passerer fylket. Det snør særlig i indre strøk, og snøgrensa ligger på 100–200 meter.

– I indre strøk er nedbøren utelukkende snø. Avtakende nedbør utover kveld og natt gjør at farevarselet som omhandler snø, sannsynligvis kortes ned og avsluttes allerede i kveld, skriver Tollefsrud.

Det er området Kristiansand og Lillesand som ser ut til å være mest berørt av uværet. Beredskapsrådet skriver at nødsentralene og særlig operasjonssentralen til Agder-politiet har fått mange meldinger om skader på bygg og trær som har veltet. For Statens vegvesens veitrafikksentral har det også vært en travel natt.

– Enkelte master går på reservestrøm, så Sørlandet sykehus (SSHF) er nødt til å forberede seg på EKOM-hendelser (elektrisk kommunikasjon) over hele Agder, fastslår fylkesberedskapsrådet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer