Følg Sol på Facebook!
– Strømmen er nede på sykehjemmet i Høvåg, men de fyrer med ved. Har gassoppvarming og ingen respiratorpasienter. Karakteriseres som krevende, men ikke kritisk, skriver beredskapssjef Tom Helge Vik Tollefsrud ved Sørlandet sykehus i et referat fra fylkesberedskapsrådet i Agder lørdag formiddag.
Uværet som har herjet, har ført til at rundt 21.000 strømkunder i 10-tiden var uten strøm.
– Hendelsen har blitt mer ekstrem enn ventet, og skadeomfanget ligner på ekstremværet Knut i 2018, fastslår rådet.
Mobilutfall kan bli kritisk
Netteieren Glitre har gjennom natten hatt store utfordringer langs kysten, men det er også blitt mer strømutfall i Indre Agder på grunn av vindretningen og vegetasjon som faller ned på linjene. Glitre har derfor etablert rød beredskap lørdag. Enkelte områder har vært uten strøm i lang tid.
Parkert bobil rullet i elv - to skadd
– 20–30 prioriterte abonnenter er uten strøm, men Glitre har ikke kapasitet til å gå og hjelpe enkeltkunder. De må jobbe på høyspentnivå. Dette har fått konsekvenser i Lillesand hvor Høvåg sykehjem har vært uten strøm i lengre tid, fastslås det.
Mobildekningen er nede eller redusert i flere områder, men det vurderes ikke å være noen samfunnskritiske funksjoner i disse områdene. Det pekes på at utfall i nedre deler av Byglandsfjord og Hægeland er særlig kritisk da det ikke er overlappende dekning her.
– Enkelte master går på reservestrøm, så Sørlandet sykehus (SSHF) er nødt til å forberede seg på Ekom-hendelser (elektrisk kommunikasjon) over hele Agder, skriver fylkesberedskapsrådet.
Verst i Kristiansand og Lillesand
I 9-tiden lørdag formiddag var vinden på det sterkeste, men Meteorologisk institutt fastslår at det vil ta tid før vinden passerer fylket. Det snør særlig i indre strøk, og snøgrensa ligger på 100–200 meter.
– I indre strøk er nedbøren utelukkende snø. Avtakende nedbør utover kveld og natt gjør at farevarselet som omhandler snø, sannsynligvis kortes ned og avsluttes allerede i kveld, skriver Tollefsrud.
Det er området Kristiansand og Lillesand som ser ut til å være mest berørt av uværet. Beredskapsrådet skriver at nødsentralene og særlig operasjonssentralen til Agder-politiet har fått mange meldinger om skader på bygg og trær som har veltet. For Statens vegvesens veitrafikksentral har det også vært en travel natt.
– Enkelte master går på reservestrøm, så Sørlandet sykehus (SSHF) er nødt til å forberede seg på EKOM-hendelser (elektrisk kommunikasjon) over hele Agder, fastslår fylkesberedskapsrådet.