Svindal glemmer aldri da han møtte Kjus og Aamodt for første gang

Aksel Lund Svindal husker godt da han som fersk på landslaget møtte Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus. – Det er noen av de beste minnene.

Aksel Lund Svindal under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

At Aksel Lund Svindal er kongen på det norske alpinlandslaget nå er det ingen tvil om. Men selv Svindal har vært ung og uerfaren – og sammen med NTB mimrer han tilbake på den gangen han så smått fikk trene med det norske landslaget. Da er vi tilbake til starten av 2000-tallet.

Den gang var det Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt som var kongene. Og Svindal var starstruck.

– Jeg tenkte at det de hadde gjort var helt sykt. Bare at jeg kunne sitte ved middagsbordet sammen med de to …

– Noen av de beste minnene jeg har fra alpint, og det å være en del av dette laget, det er de første middagene.

Fikk være med å trene

I starten var Svindal egentlig ikke med på laget, men fikk lov til å være med å trene.

– Men så kjørte jeg såpass bra på trening at jeg fikk være med ganske jevnlig. Da fikk jeg være en del av den sosiale settingen som desidert yngstemann. Det var Lasse og Kjetil rundt bordet, og en masse andre navn jeg bare hadde sett på TV.

Den gang lærte Svindal masse av Kjus og Aamodt, ikke bare det t å bli en bedre alpinutøver, men også hvordan man bygger et lag og lagfølelse.

– Det du lærte av dem, har du gitt det videre til dagens unge på laget?

– Jeg håper det. Samtidig så håper jeg det er en del nye ting jeg har lært underveis som jeg har lært bort videre, sier 36-åringen til NTB.

Oppturer og nedturer

– Det handler om at vi opplever ting sammen. Vi ser på hverandre hvordan vi løser forskjellige oppgaver, så det er lite snakk egentlig om «det her må vi lære». Det er mer at vi er med hverandre i forskjellige situasjoner, både i og utenfor idretten.

– Det handler om oppturer og nedturer. Hvordan vi håndterer utstyrsleverandører, mediene, trenere, forbund, lagkompiser, alt egentlig. Hvis man kan være sammen med noen som løser dette på en bra måte så lærer du ekstremt mye bare å være rundt med de, sier Svindal.

– Ingen snakket om Kjus og Aamodt

Mange var bekymret for hvordan det ville gå da Kjus og Aamodt la opp etter å ha herjet med konkurrentene i årevis. Kjus la opp letter 2005/06-sesongen, Aamodt i 2007.

Svindal tok utfordringen på strak arm. Han tok umiddelbart over arven og satte seg på tronen som Norges nye alpinkonge.

– Jeg har vært med mens store navn har lagt opp tidligere, men «the show goes on».

– Jeg var her i Åre i 2007, for første gang uten Kjus og Aamodt. Jeg vant to VM-gull og ingen snakket om Kjus og Aamodt sa Svindal på en pressekonferanse tidligere denne uken.

Han er ikke bekymret for hvordan det skal gå med det norske laget i framtiden, etter at han lørdag gir seg som toppidrettsutøver.

– Disse gutta, sier Svindal og peker på Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted.

– Disse gutta kommer til å vinne nok renn framover til at når dere har pressekonferanse om et års tid så blir ikke mitt navn nevnt. Det kommer til å gå bra.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer