Sveriges statsminister går av etter få timer

Sveriges første kvinnelige statsminister Magdalena Andersson går av, få timer etter at hun ble valgt av Riksdagen.

Magdalena Andersson går av. (Foto: TT/Reuters/NTB)
Magdalena Andersson går av. (Foto: TT/Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for den dramatiske avgangen var at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det skjedde kort tid etter at Riksdagen stemte ned den nye regjeringens budsjett.

I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra opposisjonspartiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Miljöpartiet gjorde det klart at de ikke vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett og forlot derfor regjeringskoalisjonen.

Andersson opplyste deretter at hun hadde bedt Riksdagens leder, talmannen, om å frita henne fra oppgaven som statsminister. Hun understreket imidlertid at hun er villig til å vende tilbake som leder for sosialdemokratisk mindretallsregjering.

Godkjent

Talmannen Andreas Norlén opplyste kort tid etter at han hadde mottatt og godkjent Anderssons avskjedssøknad.

Norlén skal nå kontakte partilederne for å diskutere situasjonen og har varslet en orientering om veien videre torsdag.

Inntil en slik regjering ser dagens lys, vil tidligere statsminister Stefan Löfven fungere som midlertidig statsminister, opplyste Andersson på en pressekonferanse.

Knapp margin

Tidligere onsdag ble Anderssons godkjent som Sveriges 34. statsminister med knappest mulig margin etter at Vänsterpartiet gikk med på å gi passiv støtte til henne i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1.000 kroner i måneden.

Centerpartiets leder Annie Lööf hevdet da at Vänsterpartiet hadde fått for mye innflytelse og nektet derfor å støtte regjeringens statsbudsjett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer