Sveriges regjering tar avstand fra YPG og PYD før møte med Erdogan

Den nye svenske regjeringen tar avstand fra de kurdiske organisasjonene YPG og deres politiske gren PYD, sier utenriksminister Tobias Billström.

Statsminister Ulf Kristersson. (Foto: AFP/NTB)
Statsminister Ulf Kristersson. (Foto: AFP/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Bare dager før statsminister Ulf Kristersson reiser til Tyrkia for å møte president Recep Tayyip Erdogan, imøtekommer den nye regjeringen det tyrkiske kravet om å ta avstand fra kurdiske organisasjoner i Syria mot å slippe Sverige og Finland inn i Nato.

– Det er en for nær kobling mellom disse organisasjonene og PKK som er en terrorlistet organisasjon i EU, for at det skal være bra for forholdet mellom oss og Tyrkia, sier Billström. Han mener de skader Sveriges forhold til Tyrkia.

YPG har lenge vært USAs og Natos nære allierte i kampen mot IS i Syria, og ble lenge også støttet av Sverige. YPG sto for det meste av den vellykkede kampen på bakken mot IS.

Tyrkia oppfatter imidlertid YPG og PYD som kurdiske terrororganisasjoner som det er minst like viktig å bekjempe som IS, og krever at Sverige tar avstand fra dem for at Tyrkia skal godkjenne søknaden om Nato-medlemskap.

Den forrige sosialdemokratiske regjeringen til Magdalena Andersson, som sendte inn Sveriges søknad om medlemskap i Nato, var lite villig til å innfri alle de tyrkiske kravene.

Tyrkia krevde også at et stort antall såkalte kurdiske terrorister skulle utleveres til Tyrkia, og at den svenske våpenembargoen mot Tyrkia skulle oppheves. Det siste kravet er allerede innfridd.

Den nye regjeringen har imidlertid nå valgt å nærme seg den tyrkiske linjen når det gjelder de kurdiske organisasjonene.

Billström sier at regjeringen ikke har til hensikt å ha noe nærmere å gjøre med dem, men at døra ikke er lukket i «rent humanitære spørsmål, som bistandssaker».

Han gjorde det imidlertid klart at Nato-medlemskap og framgang i forhandlingene med Tyrkia er det viktigste for Sverige.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om