Sverige vurderes å være et «prioritert terrormål»

Sverige har gått fra å være et «legitimt» til et «prioritert» mål for terrorangrep, og terrortrusselen blir liggende på samme nivå i 2023 som i fjor.

Foto av Stockholm. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Foto av Stockholm. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vurderingen til Nationellt sentrum för terrorhotbedömning (NCT).

Det er ikke klart hvordan en ny koranbrenning vil påvirke trusselnivået. Men det er koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm i januar som har ført til at Sverige anses å være et prioritert mål for voldelig islamisme i første halvår av 2023 og muligens ut året.

– Vi så at koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade vakte sterke følelser og reaksjoner. Man nevnte Sverige på en tydeligere måte enn tidligere, noe vi vurderer kan påvirke ikke minst den inspirasjonsdrevne trusselen, sier NCT-sjef Ahn-Za Hagström.

Likevel har Sverige blitt nevnt mindre de siste ukene enn rett etter koranbrenningen. Sverige omtales som en del av den vestlige verden snarere enn som en spesifikk bærer av skyld for at muslimer ikke har mulighet til å utøve sin tro.

NTC er en permanent arbeidsgruppe bestående av ansatte fra blant annet militær etterretning og sikkerhetstjeneste, samt det svenske sikkerhetspolitiet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer