Sverige utviser koranbrenner

Koranbrenneren Salwan Momika skal utvises fra Sverige, slår Migrationsdomstolen fast.

Den irakiske koranbrenneren Salwan Momika blir utvist fra Sverige, har Migrationsdomstolen besluttet. Utvisningen skjer imidlertid ikke med det første, da Momika står i fare om han blir returnert til Irak. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB
Den irakiske koranbrenneren Salwan Momika blir utvist fra Sverige, har Migrationsdomstolen besluttet. Utvisningen skjer imidlertid ikke med det første, da Momika står i fare om han blir returnert til Irak. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utvisningen kan imidlertid ikke gjennomføres med det første på grunn av sikkerhetssituasjonen i Momikas hjemland Irak, heter det videre.

– Migrationsdomstolen har kommet fram til at det finnes grunn til å trekke tilbake oppholdstillatelsen og flyktningstatusen, sier sjefdommer Karin Dahlin i en pressemelding.

Momika ble i 2021 gitt midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse i Sverige med utløpsdato i april 2024.

I sommer åpnet Migrationsverket saken hans på nytt, og i oktober ble det besluttet at tillatelsene skulle inndras, fordi han skal ha oppgitt uriktig informasjon i søknadsprosessen. Momika varslet da at beslutningen ville ankes.

Den 37 år gamle irakeren har de siste årene stått bak en lang rekke koranbrenninger rundt om i Sverige, og flere av dem har ført til uro og sammenstøt. Videoer av aksjonene har også blitt spredt og vekket harme og kraftige reaksjoner i muslimske land.

På bakgrunn av Momikas aktiviteter i Sverige risikerer han forfølgelse i Irak, og derfor har han fått midlertidig oppholdstillatelse fram til april, forklarer Dahlin.

(©NTB)