Sverige styrker forsvaret: - Unge må forberede seg til å avtjene verneplikten

Den svenske regjeringen vil styrke forsvaret kraftig og øke budsjettet til 2 prosent av brutto nasjonalprodukt. Flere må belage seg på å avtjene verneplikt.

Magdalena Andersson holdt torsdag en pressekonferanse der hun presenterte et initiativ for å styrke det svenske forsvaret og øke forsvarsbudsjettet kraftig. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
Magdalena Andersson holdt torsdag en pressekonferanse der hun presenterte et initiativ for å styrke det svenske forsvaret og øke forsvarsbudsjettet kraftig. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer
Publisert

– Sveriges forsvarsevne skal styrkes kraftig. Regjeringen øker bevilgningene til forsvaret til 2 prosent av BNP. Det målet skal vi nå så fort som mulig, og vi må finne en stabil langsiktig og solidarisk finansiering, sier statsminister Magdalena Andersson på en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag morgen.

– Flere unge må forberede seg på å avtjene verneplikten, legger hun til.

Økningen innebærer en årlig kostnader på 108 milliarder svenske kroner, mot dagens forsvarsbudsjett på rundt 66 milliarder, skriver nyhetsbyrået TT.

Andersson sier den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret over tid og at det russiske angrepet på Ukraina har skjerpet situasjonen ytterligere.

Statsministeren sier mange mennesker vil bli påvirket av det nye forsvarsinitiativet og at alle å være innstilt på å gjøre sin del.

– Her vil jeg være tydelig. På sikt må flere unge forberede seg på å avtjene verneplikten og bidra til det militære forsvaret. Men dette handler også om det sivile forsvaret, sier statsministeren.

(©NTB)

FLYKTNINGKRISE: Over to millioner er drevet på flukt fra Ukraina etter at Russland invaderte landet 24. februar. Video: Reuters Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer