Sverige og Danmark hever ikke trusselnivået

Sverige og Danmark hever ikke trusselnivået som følge av at al-Qaida i helgen oppfordret til terroraksjoner på grunn av den siste tids koranbrenninger.

Irakiskfødte Salwan Najem (t.h.) og Salwan Momika gjennomførte mandag nok en markering på Mynttorget i Stockholm der de satte fyr på Koranen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB
Irakiskfødte Salwan Najem (t.h.) og Salwan Momika gjennomførte mandag nok en markering på Mynttorget i Stockholm der de satte fyr på Koranen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo opplyser at trusselnivået inntil videre blir liggende på tre på en skala som går til fem.

– Innenfor rammen av en treer ligger det at et terrorangrep kan komme til å skje, sier Säpos pressetalsperson Fredrik Hultgren-Friberg.

I trusselen fra al-Qaida omtales Sverige og Danmark som «to små, avskyelige land».

Muslimer oppfordres til «å hevne» den siste tids koronabrenninger, men dette er ifølge Säpo ingen ny trussel.

Økt fokus

– Vi har sett økt fokus på Sverige fra voldsforherligende islamisme, knyttet til disse handlingene, sier Hultgren-Friberg.

Terrornivået i Sverige har lenge ligget på tre, og Säpo-sjef Charlotte von Essen har ifølge ham ikke besluttet å heve nivået til fire som følge av utviklingen.

Fire innebærer «høy risiko» for terrorangrep, men også nivå tre innebærer at aktører har vilje og evne til å gjennomføre slike aksjoner.

Vanskelig

Hvilken type terroraksjon det er risiko for i Sverige, vil Säpo ikke kommentere.

– Det er veldig vanskelig for oss å konkretisere det vi ser operativt. Da gir vi fra oss det vi vet, noe vi som sikkerhetstjeneste ikke kan gjøre, sier Hultgren-Friberg.

Andre land justerer skalaen for trusselnivå hyppigere enn Sverige. Den svenske skalaen er mer langsiktig, påpeker han.

– Eksakt hva som kreves for å heve risikonivået, er ikke koblet til spesifikke hendelser, men mer analyser, sier Hultgren-Friberg.

Alvorlig

Danmark tar trusselen om terrorangrep fra al-Qaida på alvor, understreker justisminister Peter Hummelgaard.

– Vi har et trusselbilde mot Danmark som er alvorlig, og situasjonen har blitt skjerpet den siste tiden, sier han.

Trusselnivået i Danmark har i lengre tid ligget på fire, og det foreligger ingen umiddelbare planer om å endre dette. Regjeringen varsler heller ikke nye tiltak.

– Det er viktig for meg å si at terrortrusselen mot Danmark på det nåværende tidspunktet er uendret på nivå fire av fem, og det har det vært lenge, sier Hummelgaard.

Danskene har ingen grunn til å frykte angrep, mener han.

– Vi har en veldig dyktig og årvåken politi- og etterretningstjeneste som passer på oss, sier Hummelgaard.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer