Sverige: Nå må Tyrkia handle

Etter at Finland er innlemmet i Nato, anser Sveriges utenriksminister at det er opp til Tyrkia å slippe opp for svenske medlemskap.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström, sier det nå er opp til Tyrkia å gi sin tilslutning til svenske medlemskap i Nato etter at Sverige har endret sin lovgivning. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Sveriges utenriksminister Tobias Billström, sier det nå er opp til Tyrkia å gi sin tilslutning til svenske medlemskap i Nato etter at Sverige har endret sin lovgivning. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

Mens Natos utenriksministre er samlet i Brussel for å feire Finlands inntreden i alliansen, vil Sveriges utenriksminister Tobias Billström (M) ha møter med Tyrkia og Ungarn, som er de eneste landene som bremser et svensk medlemskap.

Under møtet med Tyrkias utenriksminister Mevlüt avusoglu vil Billström trekke fram at Sverige nå har etablert ny lovgivning som fra 1. juni vil gjøre det vanskeligere å benytte svensk territorium til terroraktiviteter og finansiering av slike.

– Budskapet kommer til å være at vi har gjort vår del av avtalen og den tyrkiske nasjonalforsamlingen bør starte godkjenningsprosessen, sier Billström det svenske nyhetsbyrået TT.

Den svenske ministeren sier samtidig at han ikke har noen store forventninger knyttet til møtet, men legger til at det at det er en god anledning når Finland er blitt Nato-medlemmer.

Bare sekunder etter at Finland formelt hadde tiltrådt som medlemmer i Nato, overleverte den finske utenriksministeren Pekka Haavisto også sin godkjenning av den svenske søknaden om medlemskap.

(©NTB)