Sverige innfører innreiseforbud fra Norge fra midnatt

Sverige innfører innreiseforbud fra Norge fra midnatt og i tre uker framover, bekrefter innenriksminister Mikael Damberg.

Sveriges Innenriksminister Mikael Damberg (S) holdt pressekonferanse i Stockholm søndag. Regjeringen har besluttet å stoppe innreise fra Norge for å redusere risikoen for smitte fra den britiske virusvarianten B117. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB
Sveriges Innenriksminister Mikael Damberg (S) holdt pressekonferanse i Stockholm søndag. Regjeringen har besluttet å stoppe innreise fra Norge for å redusere risikoen for smitte fra den britiske virusvarianten B117. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB Vis mer
Publisert

– Vi har ikke sett noen klyngespredning av det muterte viruset i Sverige, sier Damberg på en pressekonferanse søndag etter et regjeringsmøte.

Han omtaler beslutningen som «eksepsjonell» og sier at nedstengningen i Norge kan få konsekvenser også for Sverige.

– Når norske butikker og vinmonopol stenger ned, er det en risiko for at nordmenn kommer til Sverige og bidrar til smittespredning og trengsel her, sier Damberg.

Han oppfordrer alle som har besøkt Norge, til å teste seg og være i karantene fram til testsvar foreligger.

Flere unntak

Innreiseforbudet til Norge skal gjelde fram til 14. februar, opplyser innenriksministeren, som dermed bekrefter opplysninger fra statsminister Erna Solberg (H) lørdag kveld.

Innreiseforbudet kan bli forlenget, påpeker Damberg.

Unntak gjelder for godstrafikk og for dem som jobber i Sverige eller har nødvendige familieærend.

Samtidig forlenges innreiseforbudet til Sverige fra Storbritannia og Danmark til 14. februar.

Anbefaler isolasjon

Sveriges utenriksdepartement fraråder også alle reiser til Norge som ikke er nødvendige, opplyser den svenske regjeringen. Reiserådet gjelder på ubestemt tid, skriver utenriksdepartementet på sine nettsider.

Lørdag ble det innført strenge smitteverntiltak i ti norske kommuner som følge av utbruddet av den britisk virusvarianten i Nordre Follo kommune.

Samme dag ba Folkhälsomyndigheten (FHM) alle som reiser inn i Sverige fra Norge, eller som nylig har vært i Norge, om å koronateste seg og isolere seg hjemme i minst sju dager.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer