Sverige er Europas største eksportør av strøm

Sverige har nå passert Frankrike som Europas største eksportør av strøm, ifølge energianalyseselskapet EnAppSys. Norges eksport har gått ned.

Sverige eksporterte i første halvår mest strøm i Europa, viser oversikt. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Sverige eksporterte i første halvår mest strøm i Europa, viser oversikt. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Frankrike eksporterer vanligvis mer strøm enn de importerer, men problemer ved landets atomkraftverk har endret på dette. Mens landet i første halvår i fjor hadde en netto strømeksport på 21,5 terawattimer (TWh), måtte de i første halvår i år importere 2,5 TWh for å dekke etterspørselen.

Sverige eksporterte i samme periode 16 TWh og var dermed Europas største eksportør av strøm i første halvår, ifølge EnAppSys.

Tyskland kommer på andreplass og eksporterte 15,4 TWh, en dobling fra samme periode i fjor. Bulgaria eksporterte 6,6 TWh og var Europas tredje største eksportør i første halvår.

Norges nettoeksport av strøm var i årets første seks måneder på 6,53 TWh, mot 7,44 TWh i samme periode i fjor, viser tall fra Statnett.

Vannkraftproduksjonen i Sørvest-Norge er nå lavere enn på ti år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sør-Norge har de siste to ukene måttet importere strøm, den første uka i august 0,155 TWh. Vanligvis eksporteres det ifølge NVE strøm fra landsdelen på denne tida av året.

Årsaken er at kraftprodusentene nå sparer på vannet og øker fyllingsgraden i vannmagasinene. I Sørøst- og Sørvest-Norge økte fyllingsgraden den første uka i august med 1,1 prosentpoeng, mens den i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng. Det er likevel mindre vann i magasinene enn det vanligvis pleier å være på denne tiden av året.

Nettoeksporten av strøm fra Sør-Norge har så langt i år vært på 1,6 TWh, som er det nest laveste de siste ti årene.

(©NTB)

Mer om