Terrortiltale mot tenåring:

Sverget troskap til IS, studerte giftoppskrifter og tok bombekurs

Den tiltalte 16-åringen fra Syria avviser fullstendig at han hadde terrorplaner og var med i IS. Aktoratet mener han forberedte en terroraksjon i Norge.

Statsadvokat Marit Formo mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avverget en terroraksjon i Norge da den nå terrortiltalte 16-åringen ble pågrepet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsadvokat Marit Formo mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avverget en terroraksjon i Norge da den nå terrortiltalte 16-åringen ble pågrepet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Tiltalen i saken som kommer opp for Oslo tingrett, består av kun to enkle poster: Forberedelser til å begå terror og deltakelse i en terrororganisasjon. Men under hvert tiltalepunkt er en lang rekke underpunkter som i detalj beskriver det som skal være guttens aktiviteter hovedsakelig på nettet fra fjor høst til februar i år.

Listen kan leses som en innholdsfortegnelse over påtalemyndighetens beviser mot den 16 år gamle gutten fra Syria.

– Jeg mener at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avverget et mulig terrorangrep i Norge ved å pågripe tiltalte. Det var helt nødvendig for å få avverget det, sier statsadvokat Marit Formo til Nettavisen , som først omtalte nyheten om at det var tatt ut tiltale mot gutten.

Hovedforhandlingen starter tirsdag. Domstolen har satt av elleve dager til den.

Søkte etter nattklubber

Under Post 1 om terrorforberedelser står det blant annet at tiltalte:

  • Tok nettbasert kurs i produksjon av eksplosive innretninger.
  • Lastet ned og gjorde seg kjent med en lang rekke dokumenter som omhandler bombeproduksjon og -detonasjon, gisseltaking og drapsmetoder og forskjellige giftstoffer og virkningen av dem.
  • Gjorde en rekke antatt terrorrelaterte søk på Google og andre søketjenester på nettet, blant annet på «Overfylte/trafikkerte steder i Norge», «Underholdningssteder i Norge» og «Nattklubber i Norge».

– Dette er etter vår oppfatning en del av tiltaltes forberedelser til en terrorhandling her i Norge. Nettsøkene kan ha betydning for hvilke steder tiltalte så for seg å gjennomføre terrorhandlingen, skriver Formo i en epost til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer