Svenske tiltalt for å ha skutt norsk kvinnelig vernepliktig soldat

En svensk soldat er tiltalt av påtalemyndigheten i Sverige etter at en norsk vernepliktig soldat ble truffet av et vådeskudd under en øvelse på Mågerø i Vestfold.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen er tiltalt ved Örebro tingrett for grov kroppsskade, skriver Nerikes Allehanda. Hendelsen skjedde 30. november 2021.

Den svenske soldaten deltok i en militærøvelse der fienden skulle beskytes med løs ammunisjon. En kvinnelig soldat som var med på øvelsen, ble truffet i magen av et skudd avfyrt med en skarpladd pistol. Hun ble livstruende skadd og fikk varige men.

Kvinnen var vernepliktig i Forsvarets spesialstyrker (FS).

Hendelsen ble etterforsket av den nasjonale enheten mot internasjonal og organisert kriminalitet i Sverige.

– Hendelsen bør vurderes som alvorlig fordi militære stridsøvelser som innebærer å skyte mot menneskelige mål med ekte våpen, krever særlig oppmerksomhet og kompetanse, heter det i tiltalen.

Saken ble gransket av Statens havarikommisjon , som kom med sin rapport i fjor høst.

– Undersøkelsen har vist at en soldat med lang erfaring med håndtering av våpen i militæret kan begå feil, enten ved å glemme å sjekke eget våpen eller ikke sjekke godt nok, slår havarikommisjonen fast i sin rapport.

Undersøkelsen har vist at de relevante sikkerhetsbestemmelsene ikke ble etterlevd eller fulgt opp, ifølge havarikommisjonen.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer