Svenske oljetopper i retten - anklages for krigsforbrytelser i Sudan

Det som trolig blir den lengste rettssaken i svensk historie, er i gang. To tidligere oljetopper er tiltalt for medvirkning til krigsforbrytelser i Sudan.

Ian Lundin, tidligere styreleder i Lundin Oil, snakker med journalister i tingretten i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / AP / NTB
Ian Lundin, tidligere styreleder i Lundin Oil, snakker med journalister i tingretten i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Ian Lundin og Alex Schneiter har vært henholdsvis styreleder og administrerende direktør i Lundin Oil. I 1997 inngikk selskapet en avtale om oljeutvinning i den sørlige delen av Sudan, som da var rammet av en langvarig borgerkrig.

To år senere innledet det sudanske militæret en offensiv for å ta kontroll over oljefeltene. Landsbyer ble påtent, sivile drept og kvinner voldtatt, ifølge konfliktforskeren Johan Brosché, som er innkalt som ekspertvitne i retten.

Demonstranter utenfor tingretten i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
Demonstranter utenfor tingretten i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer

Hundretusener av sivile ble drevet på flukt, og tusenvis ble drept. Ifølge Brosché var målet med offensiven å gjøre det lettere for Lundin Oil å utvinne olje.

Lundin og Schneiter ble tiltalt i 2021 etter en elleve år lang etterforskning. De nekter skyld på alle tiltalepunkter. Men påtalemyndigheten mener de har medvirket til krigsforbrytelser ved å inngå avtaler og stille krav om at militæret måtte skape gode forutsetninger for at Lundin Oil kunne operere i området.

– Anklagene er helt og holdent falske, sa Ian Lundin da han snakket med pressekorpset som var møtt opp for å dekke saken.

Han sa også at han og Schneiter har hatt saken hengende over seg i 14 år, og at de ser fram til å forsvare seg.

Området som Lundin Oil opererte i, er nå en del av den uavhengige staten Sør-Sudan. Rettssaken ble innledet i tingretten i Stockholm tirsdag, og er ventet å pågå fram til februar 2026.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer