Svenske myndigheter får slakt for coronahåndtering

Sveriges håndtering av pandemien har vært svak og sendrektig, skriver den svenske coronakommisjonen i sin nye rapport.

Foto: NTB.
Foto: NTB. Vis mer
Publisert

– De første beskyttelsestiltakene var utilstrekkelige til å stoppe eller til og med kraftig begrense spredningen av smitte i landet, konkluderer kommisjonen i sin rapport som ble lagt fram fredag.

Den første rapporten, som ble presentert 15. desember, ga også slakt av pandemihåndteringen. Da sa kommisjonen at «strategien for å beskytte de eldre har mislyktes».

I rapportens andre del, presentert fredag, har kommisjonen hatt et mye bredere mandat. Der slår de fast at pandemiberedskapen har vært dårlig.

Også noe ros

Samtidig gir de hjelpepleiere ros.

– At helsevesenet raskt kunne omstille og skalere opp omsorgen for syke, var i stor grad personalets fortjeneste, sier kommisjonen og legger til:

– Omstillingen har ført til ekstrem belastning for de ansatte, og gitt kansellert og utsatt omsorg. Vi vil derfor leve med konsekvensene av pandemien i lang tid fremover.

Sammenligner med andre land

Kommisjonen sier videre at Sverige valgte enn annen vei enn andre land. Det svenske veivalget har lagt vekt på smitteverntiltak basert på frivillighet og personlig ansvar fremfor mer inngripende tiltak. Andre land brukte i større grad nedstenginger eller andre inngripende tiltak.

Men om det svenske veivalget var rimelig eller ikke vil ikke kommisjonen trekke noen konklusjoner om før sluttrapporten i februar.

Sverige, med sine drøye 10,3 millioner innbyggere, har registrert over 15.000 koronarelaterte dødsfall og flere enn 1.170.000 smittetilfeller siden pandemien brøt ut.

Til sammenligning har Norge, med 5,4 millioner innbyggere, registrert 900 koronarelaterte dødsfall siden mars 2020 og totalt 203.734 smittetilfeller.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer