Svenske kirker forbereder seg på krigsbegravelser - det samme skjer ikke i Norge

Svenska kyrkan forbereder seg på krig og lager planer for å kunne begrave fem prosent av befolkningen. Det planlegger ikke Den norske kirke for.

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Ett av de nye tiltakene som Svenska kyrkan forberede seg på, er å kunne gravlegge opptil fem prosent av innbyggerne. Det tilsvarer over 500.000 mennesker. Det må kunne gjennomføres i en situasjon hvor internett, telefondekning, og strømnettet er satt ut av spill, skriver Vårt Land.

I Norge legges det ikke lignende planer. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til avisen at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner. Mye av planleggingen har vært gjort lokalt til nå.

Vad Nilsen mener koronapandemien har synliggjort at sentrale beredskapsplaner er viktige. Hun peker på at regjeringa i fjor nedsatte en totalberedskapskommisjon som kirken har sendt innspill til, og som hun håper blir vektlagt.

– Kirken har store ressurser hva gjelder infrastruktur, tilstedeværelse og kompetanse på krisehåndtering. Derfor tror jeg vi har mye å bidra med, sier hun.

Kommisjonsleder Harald Sunde vil ikke forskuttere noen konklusjoner i rapporten som leveres i juni.

– Det handler om detaljgraden i det vi ser på. Vi ser mer på det overordnede nivået, sier han til Vårt Land.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer