Svenske forskere spår opptil 20.000 coronadødsfall

Coronaviruset kan føre til at mellom 8.000 og 20.000 svensker dør innen pandemien er ferdig, ifølge to forskere som har regnet på dødeligheten.

Folksomt i parkene i Stockholm, tross koronapandemien. To forskere har regnet seg fram til at det kan dø opptil 20.000 svensker som følge av viruset. Foto: Anders Wiklund / TT via AP / NTB scanpix
Folksomt i parkene i Stockholm, tross koronapandemien. To forskere har regnet seg fram til at det kan dø opptil 20.000 svensker som følge av viruset. Foto: Anders Wiklund / TT via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

aDet er Tom Britton, professor i matematikk ved Stockholms universitet, og Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi ved Linköpings universitet, som hver for seg har regnet på hvor mange svensker som kan komme til å dø av covid-19.

Wennergren har blant annet sett på andre lands dødstall, hvor langt smittespredningen har kommet, hvem som kan forventes å bli smittet, og det svenske helsevesenets kapasitet til å ta hånd om dem som blir alvorlig syke.

– Om alle ville blitt smittet, ville vi trolig havnet et sted mellom 20.000 og 40.000 dødsfall. Men med kanskje 50 prosent som blir smittet, slik det ser ut nå, tror jeg det blir mellom 10.000 og 20.000, sier Wennergren til SVT.

Britton har tatt svenske folkehelsemyndigheters tall for smittetilfeller i Stockholm fylke for rundt tre uker siden, og sammenlignet med hvor mange som har dødd hittil, da det gjerne tar tre uker før en smittet person dør.

Han konkluderer med at dødeligheten ligger på omtrent 0,4 prosent.

– Vi har regnet uavhengig av hverandre, men kommet fram til omtrent like tall. Jeg skulle ønske jeg kunne si under 10.000, men jeg må nok si 10.000, eller fra 8.000 og opp til 20.000, sier Britton.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer