Svensk politi: Vold vi aldri har sett tidligere

Under en pressekonferanse mandag sa det svenske politiet at demonstrasjonene i helgen var alvorlige lovbrudd mot politiet og samfunnet.

Det har vært opptøyer flere steder i Sverige de siste dagene. (Foto: TT/NTB)
Det har vært opptøyer flere steder i Sverige de siste dagene. (Foto: TT/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Under en pressekonferanse mandag sa det svenske politiet at demonstrasjonene i helgen var alvorlige lovbrudd mot politiet og samfunnet.

– Jeg har vært i situasjoner før, men ikke slike som denne, sa rikspolitisjef Anders Thornberg. Han omtaler angrepene som livsfarlige.

Han fordømmer påskens opptøyer rundt om i Sverige. Natt til mandag var det nye opptøyer i bydelen Rosengård i Malmö. Politiet ble møtt av steinkastende ungdommer, og en skole og flere biler ble påtent.

Kriminelle gjenger

Politiet flere av demonstrantene var tilknyttet kriminelle gjenger.

– Det er ikke vanlige motdemonstranter. Vi har sterke mistanker om at det har tilknytning til kriminelle gjenger, sier Thornberg.

Politiet sier de har 26 skadde politifolk og 20 biler som er ødelagt etter demonstrasjonene i helgen. I tillegg er 14 sivile skadd.

Politiet mener at politiet trolig var målet for motdemonstrantenes angrep, fremfor den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan.

Han la til at politiet gjør alt de kan, men at de ikke er mange nok.

– Vi trenger flere politifolk, vi er ikke mange nok, la Thronberg til.

Tror politiet var målet

– Det er mye som tyder på at politiet har vært et mål for vold under demonstrasjonene. Vi vet at det er informasjon om oppfordring til vold mot politiet i sosiale medier, sa landssjef for politiet, Jonas Hysing.

Han forteller at politiet har blitt tvunget til å bruke våpen i selvforsvar. I snitt mener politiet at 200 personer deltok i opptøyene.

– Jeg har hatt kontakt med statsadvokaten for å straffeforfølge disse personene, sa Thornberg.

Noen av personene er allerede kjent av politiet og sikkerhetspolitiet, opplyste Hysing.

Tre personer er skadd etter at politiet har skutt varselskudd. Skadene skal ikke være alvorlige.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer