Svensk politi konkluderer med at Lars Vilks' død var en ulykke

Kollisjonen som kostet den omstridte svenske kunstneren Lars Vilks og to politifolk livet, var en ulykke, konkluderer svensk politi.

Den 75 år gamle svenske kunstneren Lars Vilks omkom da bilen han og to livvakter fra politiet satt i kolliderte med et vogntog i Småland i oktober 2021. Foto: TT / AP / NTB
Den 75 år gamle svenske kunstneren Lars Vilks omkom da bilen han og to livvakter fra politiet satt i kolliderte med et vogntog i Småland i oktober 2021. Foto: TT / AP / NTB Vis mer
Publisert

Vilks, som levde med politibeskyttelse etter at han laget en Muhammed-karikatur i 2007, omkom da bilen han og to livvakter satt i, kolliderte med et vogntog utenfor Markaryd i Småland i oktober i fjor.

Ettersom Vilks levde med drapstrusler og hadde politibeskyttelse, ble det innledet full etterforskning, men den blir nå henlagt. Politiet konkluderer med at det var en ulykke.

– Det som skjedde på motorveien, var en tragisk ulykke. Vi har gjort omfattende analyser med teknisk utredning på stedet og vitneavhør, heter det i politiets oppsummering.

Det ble ikke funnet tekniske feil ved den 4,5 tonn tunge pansrede Range Roveren Vilks og livvaktene satt i, og det har heller ikke kommet fram opplysninger om at noen andre var involvert i ulykken.

– Mest trolig eksploderte et dekk på politibilen og føreren mistet deretter kontrollen over kjøretøyet, som havnet i motgående kjørefelt og frontkolliderte med lastebilen, sier sjefanklager Per Nichols ved det svenske politiets særskilte etterforskningsorgan.

Vilks og de to livvaktene omkom i ulykken, mens den 47 år gamle lastebilsjåføren ble alvorlig skadd.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer