Svensk fremmedkriger risikerer dødsstraff

Fem utlendinger, blant dem en svenske, ble mandag stilt for retten i Donetsk i Øst-Ukraina, tiltalt for å være leiesoldater. Tre av dem risikerer dødsstraff.

Fem utlendinger – fra venstre: John Harding (Storbritannia), Vjekoslav Prebeg (Kroatia), Mathias Gustafsson (Sverige), Andrew Hill (Storbritannia) og Dylan Healy (Storbritannia) – ble fremstilt for en domstol i den selverklærte folkerepublikken Donetsk mandag, anklaget for å være leiesoldater. De tre førstnevnte risikerer dødsstraff. Foto: AP / NTB.
Fem utlendinger – fra venstre: John Harding (Storbritannia), Vjekoslav Prebeg (Kroatia), Mathias Gustafsson (Sverige), Andrew Hill (Storbritannia) og Dylan Healy (Storbritannia) – ble fremstilt for en domstol i den selverklærte folkerepublikken Donetsk mandag, anklaget for å være leiesoldater. De tre førstnevnte risikerer dødsstraff. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dem fem ble tatt til fange i havnebyen Mariupol, der de skal ha kjempet sammen med ukrainske styrker. Russiske medier melder at de er tiltalt for å være leiesoldater. De fem–tre briter, en kroat og svenske Matthias Gustafsson–ble fremstilt for en domstol i utbryterrepublikken Donetsk mandag.

Svensken, kroaten og en av britene risikerer dødsstraff, skriver The Guardian med henvisning til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Byrået skriver at rettssaken mot de fem fortsetter i oktober.

En domstol i den selverklærte republikken, som ikke er internasjonalt anerkjent, dømte tidligere i sommer to briter og en amerikaner til døden som leiesoldater. De tre, som ble tatt til fange av russiskstøttede opprørere øst i Ukraina, har anket dommene.

I sosiale medier i Ukraina svirrer ryktene om at russiske myndigheter kan bruke fremmedkrigerne som forhandlingskort for å oppnå innrømmelser fra ukrainsk side eller bytte dem mot russiske krigsfanger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer