Svensk diplomat risikerer dødsstraff i Iran

En 33 år gamle svensk EU-diplomat er stilt for retten i Iran, tiltalt for blant annet spionasje for Israel. Anklagene er ubegrunnet, understreker Sverige.

Iran anklager den 33 år gamle svenske EU-diplomaten Johan Floderus for å ha spionert til fordel for Israel. Lørdag åpnet rettssaken mot ham i Teheran. Foto: TT / NTB
Iran anklager den 33 år gamle svenske EU-diplomaten Johan Floderus for å ha spionert til fordel for Israel. Lørdag åpnet rettssaken mot ham i Teheran. Foto: TT / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Johan Floderus har sittet i iransk fangenskap i over 600 dager.

– Han er anklaget for omfattende virksomhet mot landets sikkerhet, omfattende etterretningssamarbeid med det sionistiske regimet og for korrupsjon på jorda, opplyser det iranske rettsvesenets eget nyhetsbyrå, Mizan Online.

Iran nekter konsekvent å omtale Israel ved navn og henviser bare til det sionistiske regimet. Korrupsjon på jorda er et av Irans mest alvorlige lovbrudd og kan straffes med døden.

– Den tiltalte har vært aktiv i undergravende aktiviteter og samlet informasjon om Iran til fordel for det sionistiske regimet, heter det videre.

Ble nektet adgang til rettssalen

Utenriksdepartementet i Stockholm sier de «erfarer» at tiltalen blant annet dreier seg om korrupsjon på jorda.

– Hver eneste anklage og tiltalepunkt er feilaktig. Dette er tydelig formidlet til Iran på ulike nivåer og ved ulike tidspunkter, senest i går, sier utenriksdepartementet søndag.

Sveriges chargé d'affaires i Teheran møtte dagen før opp da rettssaken mot Floderus åpnet, men ble nektet å være til stede. Sverige har protestert på dette.

Isolasjon og lystortur

Floderus ble pågrepet i Iran under en feriereise sammen med venner 17. april 2022.

De første seks ukene etter pågripelsen fikk verken familien eller den svenske regjeringen informasjon om hvor han befant seg.

Først i juli i fjor opplyste Iran at en svenske var pågrepet og anklaget for spionasje. Fem måneder etter pågripelsen fikk han treffe den svenske ambassadøren i landet.

Ifølge Amnesty International har Floderus blitt dårlig behandlet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Det er også her årets mottaker av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fengslet.

Floderus er ifølge menneskerettsorganisasjonen blitt utsatt for langvarig isolasjon og lystortur. Cellen hans har tidvis vært opplyst døgnet rundt, noe som har bidratt til at svensken har fått store smerter, angst og søvnvansker, ifølge Amnesty.

Sultestreik

Floderus har også ved to anledninger sultestreiket fordi han nektes å ha regelmessig kontakt med familien sin. Den første samtalen familien hadde med ham, var i januar i år. Siden har de hatt lite kontakt.

I de videosamtalene han har fått ha med familien, går det tydelig fram at han har gått mye ned i vekt.

– Det finnes ingen som helst grunn til å holde Johan Floderus frihetsberøvet, enda mindre er det grunn til å stille ham for retten. Dette har både Sverige og EU uttrykt svært tydelig overfor representanter for Iran, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

Mulig press mot Sverige

I september i år bekreftet EUs utenrikssjef Josep Borrell pågripelsen og navnga svensken.

– EU fortsetter å kreve at Johan Floderus slippes fri umiddelbart, sier Borrell søndag.

– Jeg har tatt opp saken i hvert møte med de iranske myndighetene siden han ble frihetsberøvet og ber om at han løslates, sier utenrikssjefen.

Pågripelsen fant sted kort tid etter at iraneren Hamid Noury fikk en livstidsdom i Sverige. Flere eksperter mener Iran bruker Floderus som pressmiddel for å få Noury utlevert til Iran.

Iran har i lang tid brukt arrestasjoner av utenlandske statsborgere som forhandlingskort for å sikre løslatelser av egne borgere og for å få frigitt frosne midler i utlandet.

EU-sanksjoner

Forholdet mellom EU og Iran er blitt betydelig forverret de siste årene. Det skyldes både Irans våpenleveranser til Russland og økt bekymring for menneskerettsbrudd.

EU har vært kritisk til iranske myndigheters voldelige håndtering av protestbølgen for kvinnerettigheter, demokrati og frihet i kjølvannet av Mahsa Aminis død i september 2022.

EU har innført flere sanksjoner mot Iran både som følge av våpenleveransene og undertrykkelsen av demonstranter.