Svensk avis: Minst 50 meter av Nord Stream 1 er borte

Minst 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt.

Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området. Foto: Swedish Coast Guard/AP/NTB
Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området. Foto: Swedish Coast Guard/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Området der den russiske gassrørledningen strekker seg på havbunnen av Østersjøen utenfor Sverige, er ikke lenger sperret av. Journalister fra den svenske avisa Expressen har med hjelp fra norske Trond Larsen i det norske selskapet Blueye Robotics undersøkt området med undervannsdrone.

På 80 meters dyp viser det seg store renner i sjøbunnen og biter som ser ut som ødelagte rørdeler. Minst 50 meter av rørledningen er borte eller ligger begravd under havbunnen, skriver avisa.

– Det er en ekstrem kraft som skal til for å bøye tykt metall på denne måten, sier Larsen om bildene.

Nord Stream 1 er konstruert av 12 meter lange seksjoner som er sveiset sammen. Den ytre diameteren er 1, 4 meter, og med et betongdekke utenpå som er opptil en desimeter tykt. Kraften fra eksplosjonen som rev røret i filler var så sterk at den gjorde et utslag på 2,3 på seismologiske målinger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer