Sven-Bertil Taube (87) er død

Den svenske visesangeren og skuespilleren Sven-Bertil Taube døde fredag i London, 87 år gammel, opplyser manageren hans til nyhetsbyrået TT.

Sven-Bertil Taube er død, 87 år gammel. Arkivbilde. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB
Sven-Bertil Taube er død, 87 år gammel. Arkivbilde. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske visesangeren og skuespilleren Sven-Bertil Taube er død, 87 år gammel. Allerede som 15-åring debuterte Evert Taubes sønn – med sin far.

En av Sveriges mest berømte scenekunstnere døde av naturlige årsaker i London fredag formiddag, opplyser manager Anders Ramstedt til nyhetsbyrået TT.

Taube var sønn av den kjente visesangeren og komponisten Evert Taube og skulptøren Astri Taube. Han var en av Sveriges mest folkekjære artister.

Alt i 1949 debuterte den da 15 år gamle Sven-Bertil i farens film «Sjösalavår», og på slutten av 1960-tallet begynte han å opptre sammen med faren.

Han må ha hatt en av Sveriges mest kjente fedre, men fant veien inn til den svenske folkesjelen på egen hånd. Han forvaltet farsarven, Everts udødelige viser om kjærlighet, hav og reiser til fjerne strøk, men publikum nådde han først og fremst gjennom sin enorme scenepersonlighet, artistiske kvalitet og evne til å gi dybde og liv sanger og forestillinger.

Han ble også kjent som en dyktig tolker av blant andre Carl Michael Bellman og Mikis Theodorakis.

Skuespiller i flere land

Sven-Bertil Taube hadde også en suksessrik karriere som skuespiller. Første gang han dukket opp på film, var altså i rollen som seg selv i «Sjösalavår» i 1949. På 1970-tallet spilte han i internasjonale produksjoner som «Örnen har landat» (1976). Han begynte på Dramatens elevskole i 1959 og deltok i oppsetninger som «Romeo og Julie», «Hamlet» og «Klas Klättermus». I 2018 kom han tilbake til Dramaten for Eva Dahlmans oppsetning av «Påklädaren».

Taube har dessuten bidratt innen britisk teater, blant annet som prins Albert i musikalen «I and Albert» og i Anton Tsjekovs stykke «Tre søstre». Han spilte også i flere TV-serier.

I Norge sto han blant annet på scenen med Rolv Wesenlund i komedien «La Cage aux Folles» i 1987. I 2013 spilte han i den norske filmen «Jag etter vind», regissert av Rune Denstad Langlo, sammen med Marie Blokhus og Tobias Santelmann.

Comeback i 2017

i 2017 var Taube borte et halvt år fordi han måtte hjerteopereres. Han var lykkelig da han igjen kunne stå på scenen med sin far Everts berømte viser.

– Det kjennes fantastisk ut, og det pirrer litt ekstra å få være tilbake på scenen, sa Sven-Bertil Taube den gangen før comebacket med Göteborgs-operans Orkester.

Samme høst kom også en ny plate – «Så länge skutan kan gå» – med 14 av Evert Taubes folkekjære viser.

– Jeg har hørt fra unge skoleelever, 12–13 år gamle, som skriver oppgaver og vil lære seg hva jeg har gjort. Jeg har en følelse av at jeg er blitt oppdaget av en ny generasjon, sa han til TT i forbindelse med plateutgivelsen.

Helseproblemer

De siste årene slet Taube med flere helseproblemer. Han mistet mesteparten av synet og hørselen, og ble rammet av bronkitt. Likevel fortsatte han helt til det siste å være aktiv som artist.

– Det er åpenbart at jeg har noen funksjonshemninger, men det hjelper ikke å klage. Det er en del av livet, og jeg prøver bare å takle det på best mulig måte. Jeg har noe å drive med og har dermed ikke tid til å tenke på det dårlige synet mitt. Og det holder unektelig humøret oppe, sa han.

Som sin far Evert vil Sven-Bertil bli husket i lang tid.

Mer om