Svarer Russland: - Norge er ikke en trussel

Forholdet mellom Norge og Russland er på bunnpunktet, sier Moskva og kritiserer Oslo. – De er i vårt nabolag, og vi må forholde oss til det, sier Anniken Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt i Washington sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt i Washington sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet kommenterte den økte beredskapen i Norge på en pressekonferanse i Moskva. Hun rettet kritikk mot at det er etablert utenlandske baser i Norge.

Zakharova sa også at forholdet mellom Russland og Norge har «nådd et bunnpunkt». Skylden la hun utelukkende på Norge.

– Norge er ingen trussel mot Russland. Det vet russiske myndigheter. Mye av det russiske myndigheter sier og foretar seg nå, må tolkes i lys av at de gjør det de kan for å skape uro og splid i vestlige land. Det er Russland som har invadert et naboland og startet en krig. At Norge styrker sin beredskap, er ikke en trussel mot Russland, heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementet i Oslo.

Ingen politisk kontakt med Russland

I et intervju gjort med NTB før uttalelsene fra Moskva hadde falt, fremhever utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge må forholde seg til at Russland er vårt naboland.

Huitfeldt sier at det per nå ikke er noen politisk kontakt mellom Norge og Russland siden statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sist snakket med Vladimir Putin, og Støre og Huitfeldt møtte utenriksminister Sergej Lavrov i FN.

– Men han ønsket ikke noen dialog rundt Sikkerhetsrådets bord. Han kom, leverte sitt innlegg og gikk igjen med en gang. Så har vi jo kontakt på diplomatisk nivå. Vi har også kontakt for eksempel når det gjelder det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, og søk og redning og andre spørsmål. Og så er det jo direkte kontakt gjennom Forsvarets operative hovedkvarter og nordflåtens hovedkvarter, sier Huitfeldt til NTB.

Hun understreker at det er viktig å ha direkte kontakt mellom de militære så man kan unngå misforståelser.

– Det er viktig for oss. Vi arrangerte den største Nato-øvelsen i løpet av året, og det var ingen overraskelser der fordi vi var så forutsigbare og åpne, og vi inviterte russerne til øvelsen, og de ønsket ikke å delta. Men det er kontakt på forsvarssiden, og det er viktig, sier utenriksministeren.

Propagandakrig

– Hvordan blir forholdet mellom Norge og Russland på lang sikt?

– Det er litt for tidlig å si nå. Det er klart at det blir viktig. De er i vårt nabolag uansett, så vi må jo forholde oss til det, sier Huitfeldt.

Norge og andre vestlige land har poengtert at Putin driver en heftig propagandakrig.

– Hvordan skal Vesten vinne den krigen?

– Jeg syns jo avstemningen i FNs hovedforsamling viste at det er veldig stor støtte til det som er vår holdning i denne ulovlige angrepskrigen. Så det er veldig få som tror på denne propagandaen og tror det er nazister nå som styrer Ukraina. Det blir jo helt absurd. Det er sånn at når de får en anklage, så svarer de med en annen løgn. Det er sånn hans propagandamaskineri fungerer. Det er den jobben hans folk gjør, sier Huitfeldt.

Mer om