Svarer Listhaug: - Ikke vår oppgave å sikre Norges strømbackup

Equinor-sjef Anders Opedal gjør det klart at selskapet fortsatt skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

Konsernsjef Anders Opedal under Equinors presentasjon av kvartalsresultat onsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Konsernsjef Anders Opedal under Equinors presentasjon av kvartalsresultat onsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland. Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal.

Rasjonering av strøm kan få store konsekvenser

Dersom en strømrasjonering rammer de elektrifiserte feltene, vil det få store konsekvenser for gasseksporten til Europa, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

Til NTB opplyser Opedal at feltene som er elektrifisert på norsk sokkel, ikke kan drives på «gamlemåten».

– Så stenger vi ned Troll A, så stenger vi ned en betydelig del av gassen til Europa. For Norge som energinasjon får det store konsekvenser, sier han.

Samtidig mener Opedal at det er for tidlig å si hva en strømrasjonering vil få å si.

– Først får vi se om vi kommer dit. Og så vil jo dette også være noe som regjeringen må ta seg av, og de må se på hvilke industrier og husholdninger de vil prioritere, sier han.

Equinor-sjefen følger debatten om strømrasjonering tett.

– Vi produserer jo ikke strøm i Norge selv, så vi er en kunde. Vi er en stor kunde, og vi har fått en kraftig økning i våre strømregninger, som alle andre, sier han.

– Jeg er født og oppvokst på Vestlandet og vet at det regner mye på høsten. Så situasjonen kan jo endre seg, legger Opedal til.

(©NTB)

KJEMPEPLASK: En knølhval kaster seg over en fritidsbåt i Massachusetts i USA. Reporter: Håvard T.-L. Knutsen/Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer