En svekket krone gir høyere strømpriser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En svekket krone gir høyere strømpriser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Svak krone gir nordmenn dyrere strøm

Strømprisene er lavere enn i 2018, men en svak norsk krone gjør at strømregningen blir høyere.

Publisert

Kraftbørsen Nord Pool gjør alle omsetninger og oppgjør i euro. Dermed har forholdet mellom euro og kronen stor effekt på strømprisen.

– Når den norske valutaen svekkes, blir innkjøpsprisen på strøm hos norske kraftleverandører høyere. Kostnadsøkningen faller dessverre i sin helhet på strømkundene, som blir skadelidende i denne situasjonen, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

Selv om svekkede priser på kull, gass og CO2, samt bedre fyllingsgrad i vannmagasinene, gir lavere priser enn i 2018, har den betydelig svekkede kronen motvirket mye av prisfallet. For en norsk strømkunde med normalt forbruk kan dette utgjøre 2.000 kroner mer i året i strøm, ifølge Olsen.

– De siste 17 årene har gjennomsnittsprisen på en euro vært 8,40 kroner. I år har høyeste notering vært på 10,30 kroner. Hvis euroen i 2020 blir på 10,30 vil det gi en økning i strømprisen på over 22 prosent, sier Olsen.

Det er imidlertid lite som tyder på vedvarende høye priser

– Men kronesvekkelsen bidrar altså til at vi har en høyere strømregning enn hva vi kunne hatt, sier Olsen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.