SV vil splitte opp matvarebransjen

Norgesgruppen og Orkla har for mye makt, mener SV. De ønsker å regulere matvarebransjen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener matvarebransjen bør splittes opp. Foto: Javad Parsa / NTB.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener matvarebransjen bør splittes opp. Foto: Javad Parsa / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi vil gjøre det ulovlig å være så dominant som Norgesgruppen er, sier næringspolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV), Torgeir Knag Fylkesnes.

Til Nationen hevder han at Norge har en uheldig maktkonsentrasjon i matvarebransjen. Dette fører dyrere mat, dårligere utvalg og dårligere betalt til matprodusenter, ifølge Fylkesnes.

SV foreslår i Stortinget å regulere bransjen, med ønske om å øke konkurransen. De foreslår å begrense mulighetene til at et konsern kan være både leverandør og distributør. De ønsker også at enkeltaktører ikke skal kunne ha for store markedsandeler.

Direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt, mener økt regulering vil føre til det motsatte av hva SV ønsker. Han mener dagens konkurranse er tilstrekkelig.

– De økte prisene vi har sett nylig, skyldes ikke økte marginer på dagligvareleddet, men at leverandørene av ulike grunner har sett behov for å øke sine priser. Våre marginer på salg av mat stiger ikke, tvert imot, sier Gultvedt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer