SV og MDG ut mot regjeringen: - Uakseptabelt

Regjeringen kan ikke utrede seg bort fra Høyesterettsdommen i Fosen-saken, sier SVs Lars Haltbrekken etter energiminister Aaslands redegjørelse.

Roan 20211112. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen under besøk på Fosen fredag formiddag. Her møter hun de to driftsgruppene i Fosen reinbeitedistrikt og besøker vindkraftparkene på Storheia og Roan. Her fra Roan vindpark.Foto: Ole Martin Wold / NTB
Roan 20211112. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen under besøk på Fosen fredag formiddag. Her møter hun de to driftsgruppene i Fosen reinbeitedistrikt og besøker vindkraftparkene på Storheia og Roan. Her fra Roan vindpark.Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag redegjorde olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) Fosen-saken i Stortinget. Der slo han fast at det ikke er rettslig grunnlag for verken å fjerne vindturbinene på Fosen eller nekte videre drift inntil en ny konsesjon er på plass.

– Regjeringen har ikke kommet et eneste skritt videre siden de viktige demonstrasjonene i regjeringskvartalet, sier energipolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken til NTB.

Aasland sa fra talerstolen at regjeringen jobber på spreng for å fatte nye vedtak, men at de trenger oppdatert kunnskap om den faktiske situasjonen på Fosen og mulighetene for avbøtende tiltak.

– For hver eneste dag som går, brytes menneskerettighetene. Det er totalt uakseptabelt. Menneskerettighetsbruddet må bringes til opphør, sier Haltbrekken og legger til:

– Regjeringa kan ikke utrede seg bort fra Høyesterettsdommen.

MDG mener det virker som regjeringen går tilbake på innrømmelsene om pågående menneskerettighetsbrudd.

Vi har samlet de mest spektakulære talentshow-opptredenene internett har å by på i det siste. Reporter: Celina Morken Vis mer

– Jeg reagerer kraftig på at statsråden ikke sier pågående menneskerettighetsbrudd, sier MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

Til NTB sier hun at det virker som om regjeringen går tilbake på innrømmelsene fra tidligere, som var avgjørende for at aksjonene ble avsluttet.

– Dette er bare mer av det samme gamle, sier Berg.

– Dette fremstår som en kreativ omgåelse av dommen. Som et minimum burde vindkraften skrus av, til en løsning nås, når de er bygget på ugyldig vedtak, sier Berg.

MDG-representanten reagerer også på at Aasland ikke nevner noe om granskning, slik Sametinget har bedt om.

(©NTB)

Mer om