Supermånen viste seg i all sin prakt

Natt til tirsdag var månen ekstra stor og rund. Over deler av landet kunne man oppleve den første av årets to supermåner.

En supermåne på vei ned bak Asker og Nesodden tidlig tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB
En supermåne på vei ned bak Asker og Nesodden tidlig tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det kalles supermåne når det er fullmåne samtidig som månen står nærmest jorden i sin bane.

Ifølge Wikipedia oppleves månen inntil 14 prosent større når det er supermåne, og man ser også at den lyser mye sterkere enn vanlig.

En supermåne på vei ned bak Asker og Nesodden, med skulpturen «Dilemma» i Ekebergparken i Oslo i forgrunnen, tidlig tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB
En supermåne på vei ned bak Asker og Nesodden, med skulpturen «Dilemma» i Ekebergparken i Oslo i forgrunnen, tidlig tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Best er det å se på supermånen når den ligger nær horisonten, det er da den vil oppleves på sitt mektigste. Årsaken er hvordan hjernen bedømmer avstand – slik at det på en måte er en slags optisk illusjon.

En supermåne er et uvanlig fenomen som bare inntreffer noen få ganger i året. Fortvil ikke om du gikk glipp av fenomenet denne gang. Neste gang supermånen stiger på himmelen er allerede 26. mai.

Etter det vil ikke neste sjanse komme før 14. juni neste år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer