Varhaug-drapet

Sunniva (13) ble drept på vei hjem fra kamerat. Lokal 18-åring risikerer 15 års fengsel

Varhaug-drapet: Dette er saken.

13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved Åvegen på Varhaug natt til mandag 30. juli i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix
13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved Åvegen på Varhaug natt til mandag 30. juli i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Natt til mandag 30. juli i fjor, ble 13 år gamle Sunniva Ødegård funnet død på Varhaug i Hå kommune i Rogaland. Jenta ble funnet på en sti, 150 meter fra hjemmet på Jæren. Da hadde familiemedlemmer og politiet lett etter jenta i flere timer.

På bakgrunn av funn på stedet, betraktet politiet dødsfallet som mistenkelig, og satte i gang full drapsetterforskning.

- Linja ble brutt

Sunniva (13) var på vei hjem fra en kamerat kvelden søndag 29. juli. Hun snakket da med kjæresten på telefon, ifølge kjærestens mor.

– Nå er jeg hjemme. «Shit!» var det siste hun sa. Linja ble brutt og sønnen min forsøkte å ringe opp igjen. Han ringte også kameraten hun hadde besøkt, men han hadde heller ingen forklaring, fortalte moren til Sunniva Ødegårds kjæreste til Stavanger Aftenblad.

Sunniva Ødegård ble funnet død på en sti, rundt 150 meter fra hjemmet på Varhaug. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)
Sunniva Ødegård ble funnet død på en sti, rundt 150 meter fra hjemmet på Varhaug. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix) Vis mer

Gutt (17) pågrepet og siktet

Halvannet døgn etter at Sunniva ble funnet død, tirsdag 31. juli, meldte politiet at en lokal 17 år gammel gutt var pågrepet og siktet for drapet på 13-åringen. Siktelsen skjedde etter at 17-åringen hadde vært inne til avhør som vitne på politihuset i Stavanger.

Siktede fortalte politiet at han hadde vært på stedet der Sunniva Ødegård ble funnet død, men nektet for å ha drept jenta.

Den drapssiktede 17-åringen fikk oppnevnt Tor Inge Borgersen som forsvarer.

Rystet lokalsamfunn

Drapet rystet det lille lokalsamfunnet på Varhaug med drøyt 3000 innbyggere.

– Folk er oppgitt, folk er i sjokk over at dette kan skje på Varhaug, sa fungerende ordfører Mons Skrettingland i Hå kommune til NTB.

I en tekst skrevet til Dagbladet uttrykte Sunnivas foreldre at savnet etter jenta er «veldig sterkt»:

«Sunniva var en sprudlende og glad jente. Hun var sosial og likte å være med venner. Hun fikk ofte besøk, og det var vanlig at vennene samlet seg i huset. Sunniva var flink på skolen og hadde gode karakterer».

Lokalsamfunnet på Varhaug var sterkt preget etter drapet. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)
Lokalsamfunnet på Varhaug var sterkt preget etter drapet. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix) Vis mer

Endret forklaring - tilsto drapet

Torsdag 9. august - halvannen uke etter drept - opplyste politiet at den siktede 17-åringen hadde endret forklaring, og nå tilsto å ha drept Sunniva Ødegård. Gutten forklarte at jenta var et tilfeldig offer.

- Politiet legger til grunn at hun ble drept med stump vold i nærheten av funnstedet, sa etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl på en pressekonferanse i Stavanger.

I politiforklaringene skal den nå 18 år gamle mannen ha forklart at han på forhånd hadde bestemt seg for å ta livet av en tilfeldig person, skriver NRK. Den tiltalte forklarte drapet med et behov for flukt.

Mannen hadde rundt drapstidspunktet i fjor et voksende rusproblem.

Risikerer forvaring

Tiltalten mot 18-åringen ble klar 26. mars i år. Statsadvokaten vil vurdere påstand om forvaring, ifølge NRK.

- Tiltalen lyder på drap, likskjending, falsk anklage og to tilfeller av skadeverk, sa statsadvokat Nina Grande.

13-åringen ble slått i hjel med en hammer og døde av hjerneblødninger, ifølge tiltalen. Likskjendingen skal ha skjedd i form av seksuelle handlinger og forsøk på påtenning.

18-åringen hevder han hadde en medhjelper etter drapet, men det tror ikke politiet på, skriver TV 2.

Tiltalepunktene om skadeverk, omfatter hærverk mot en barnehage på Varhaug drapskvelden og et forsøk på å tenne på Varhaug ungdomsskole tre uker før drapet.

Statsadvokat Nina Grande i rettsalen før rettsaken mot mannen som er tiltalt for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård starter i Jæren tingrett i Sandnes. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)
Statsadvokat Nina Grande i rettsalen før rettsaken mot mannen som er tiltalt for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård starter i Jæren tingrett i Sandnes. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix) Vis mer

Forklarer seg med psykose i retten

Den tiltaltes tilregnelighet blir sentralt når rettssaken starter i Jæren tingrett i Sandnes onsdag 15. mai, skriver NTB.

Den drapstiltalte 18-åringen er psykotisk og er innlagt på psykiatrisk sykehus, men ved hjelp av medisinering og grundige forberedelser skal han likevel avgi forklaring i rettssaken, skriver Stavanger Aftenblad.

Sakkyndige har vurdert den tiltalte 18-åringen og har konkludert med at han verken var psykotisk eller hadde sterkt nedsatt bevissthet da drapet skjedde, ifølge NTB.

Ettersom den tiltalte var 17 år og mindreårig da drapet skjedde 29. juli i fjor, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel.

Det er satt av fire uker til rettssaken i Jæren tingrett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer