Israel:

Sultestreiket i 87 dager - nå er han død

Palestinske Khader Adnan døde tirsdag i et israelsk fengsel etter en lang sultestreik. Kort tid etter ble raketter skutt fra Gazastripen mot Israel.

Et bilde av Khader Adnan tatt under et TV-intervju i 2012. Han skal være den første palestineren som har dødd i et israelsk fengsel som følge av en sultestreik. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB
Et bilde av Khader Adnan tatt under et TV-intervju i 2012. Han skal være den første palestineren som har dødd i et israelsk fengsel som følge av en sultestreik. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB Vis mer
Publisert

Sultestreiken hadde vart i 87 dager. Ifølge israelske fengselsmyndigheter nektet Adnan (45) å motta medisinsk behandling, og han ble funnet livløs i cellen sin tirsdag morgen.

Adnan satt innesperret uten dom. Han var medlem av gruppen Islamsk hellig krig, og Israel anklaget ham for å støtte terrorisme.

Islamsk hellig krig kaller Adnan en martyr og advarer om at Israel «vil betale prisen for denne forbrytelsen».

Kort etter at han ble erklært død, ble flere raketter skutt fra Gazastripen mot Israel. De landet i ubebodde områder, ifølge det israelske militæret.

Adnan har sittet fengslet en rekke ganger tidligere, og han ble pågrepet igjen på Vestbredden i februar. Han er den første palestineren som dør i israelsk fangenskap som følge av en sultestreik, ifølge gruppen Palestinian Prisoners' Club. Andre fanger skal ha dødd etter forsøk på å tvangsmate dem.

– Khader Adnan ble drept i kaldt blod, heter det i en uttalelse fra den palestinske fangeorganisasjonen Waed.

Islamsk hellig krig regnes som en terrororganisasjon både av USA, EU, Israel og flere andre land.

(©NTB)

Mer om